Технологията Li-Fi може да измести напълно Wi-Fi

Безжичната технология Li-Fi, която позволява предаване на данни с помощта на светлина, има огромни перспективи. Според специалисти, тя дори може да измести напълно широко-разпространената в момента технология Wi-Fi.

Li-Fi е създадена от британски учени в Университета Единбург през 2010 г. На теория, технологията поддържа скорост до 224 Gb/s, като неотдавна, по време на експерименти, беше постигната скорост от 1 Gb/s. За сравнение, стандартът Wi-Fi 802.11n има пропускателна способност до 300 Mb/s, което е в пъти по-малко от Li-Fi.

Новата технология предава данни в невидимия за човешкото око светлинен спектър и изразходва много по-ефективно енергията, в сравнение с Wi-Fi. Все още обаче Li-Fi не се използва почти никъде, тъй като има един основен недостатък – светлината не може да премине през стени и други препятствия, така че употребата й е ограничена само в рамките на едно помещение.

Този проблем може да бъде преодолян с използване на голям брой ретранслатори, което е непрактично решение. Въпреки това, работите по Li-Fi продължават, като значителен принос имат компании като Velmenni, pureLi-Fi и Oledcomm – те се опитват да създадат по-ефективни ретранслатори и нови източници на светлина, които ще обезпечат по-висока скорост за предаване на данни.

В момента усилията са съсредоточени върху Li-Fi стандарт за предаване на данни, който ще удовлетвори както производителите, така и крайните потребители. Според анализатори, Li-Fi ще започне да измества Wi-Fi още в края на настоящото десетилетие, предлагайки 100 пъти по-висока скорост за предаване на данни.

Много важно предимство на Li-Fi е, че тя е безвредна за хората. Светлинната технология не крие никакъв риск за здравето на човека, докато много специалисти смятат, че Wi-Fi е опасна технология.

Коментари по темата: „Технологията Li-Fi може да измести напълно Wi-Fi”

добавете коментар...

  1. Матей

    че кой е казал че това го излъчват лампите за осветление, картинката подвежда, това са ретранслатори, а не осветление.

  2. az

    Аз много пъти нощем когато не мога да спя си хващам телефона и си ровя нещо в нета под завивката, за да не смущавам със светлината жена ми.

  3. Не четеш Вуньо

    Новата технология предава данни в невидимия за човешкото око светлинен спектър

  4. Ханс

    802.11n може май и до 600Mbit – 4 антени с 40 Мhz канал…. поне според уики – то и за 300 ти трябват поне 2 антени

  5. Вуньо

    И какво излиза, че нощем и денем ще трябва да светят лампите / денонощно осветление нонстоп по 24 часа – много практично и смарт решение 🙂

Коментар