Тех-паркът T+IN стартира с три обещаващи проекта

Ева Паунова (вляво) и Елица Панайотова на откриването в София на научно-технологичния парк T+IN

Ева Паунова (вляво) и Елица Панайотова на откриването в София на научно-технологичния парк T+IN

Новият научно-технологичен парк T+IN в София ще се занимава с разработка на суперкомпютърни приложения и производство на хранителни добавки с растителни екстракти. Това са само част от проектите, наред с иновативен кулинарен център, стана ясно на пресконференция по повод старта на дейността на иновативния хъб.

Вече са факт и първите успешни партньорства между предприемачи и представители на научните среди. Сред най-любопитните проекти е инициатива на Hewlett-Packard – България, Националния център за суперкомпютърни приложения и Института по Информационно-комуникационни технологии при БАН за създаване на лаборатория, която ще бъде уникална, не само за България, но и в световен мащаб, съобщи Ираван Хира, генерален директор на компанията у нас.

„Проектът, над който работим, е т.нар. суперкомпютър с паралелни системи, в който една задача се понася от няколко отдела успоредно. Например, ако на фармацевтичната индустрия трябват компютри с много сериозна изчислителна мощност, за да направят изчисленията за ново лекарство, тя чака реда си в някоя развита лаборатория, а това често продължава дълго. Но когато ние успеем съвместно да създадем такива програми, ще може много лесно те да бъдат ползвани тук в България, на територията именно на научно-технологичния парк, в който се намираме в момента”, обясни Хира.

Друг съвместен за бизнеса и науката проект, който ще се разработва в една от лабораториите, е този между българската компания „Провиотик”, произвеждаща хранителни добавки от растителни екстракти с изключителен пробив на световните пазари, и Софийския университет „Св. Климент Охридски”, съобщи Елица Панайотова – изпълнителен директор на T+IN.

Едно от ключовите предимства, което отличава продуктът на Провиотик от останалите, е фактът, че компанията се фокусира не само върху маркетинга, а върху фундаменталната наука. „Чрез нашия проект успяхме да обединим учени от цяла България на изключително високо ниво, между които преди това не съществуваше координация. Именно тук решихме да изнесем и нашите изследвания с  патогенни бактерии, когато установихме колко високооборудвани ще бъдат лабораториите в комплекса”, разказа Кирил Петков от Провиотик.

„В България има страхотен инженерен талант, но понякога ни липсват бизнес талантът, а Инкубаторът ще осъществява именно тази връзка. Близо над 3% от БВП на България се създава от технологични компании или иначе казано 35 000 – 40 000 софтуерни инженери, които се справят толкова добре, че големи компании като VMware И SAP имат единствените си развойни центрове извън държавите, в които са създадени, тук в България”, заяви Любен Белов, управляващ съдружник на фонда Launchub.

Три групи лаборатории ще намерят място в рамките на лабораторния комплекс – 3D прототипиране, 3D виртуална реалност; ИТ-базирана инфраструктура, киберсигурност, високоизчислителна техника и био и фарма лаборатории. „Фокусните области на трите лаборатории на технологичния парк съответстват напълно на стратегията за интелигентна специализация на България”, уточни Елица Панайотова.

Сред най-иновативните проекти е и създаването на територията на T+IN на т.нар. кулинарен център, съвместно с българската компания Red Devil Catering. Aлександър Ковачев, съсобственик в компанията, разкри, че чрез основната си дейност този център ще се стреми да подобри взаимодействието между човек, храна и здраве и в същото време да приложи по-иновативен метод в стопанската инициатива в сектора.

Коментар