България може да стане Силициевата долина на Европа

Съвместна инициатива на 1Hub, Софтуерния университет и Джуниър Ачийвмънт България ще подготвя технологични предприемачи

Съвместна инициатива на 1Hub, Софтуерния университет и Джуниър Ачийвмънт България ще подготвя технологични предприемачи

Образователна инициатива на Софтуерния университет, Джуниър Ачийвмънт и 1Hub доближава страната ни до една голяма цел – „България – Силициева долина на Европа”.

Практическите обучения за технологични предприемачи ще се провеждат в споделеното работно пространство на 1Hub, съобщи Светлин Наков, основател на СофтУни. Това е образователна инициатива по модела „учене чрез правене”.

„Идваш, стартираш своя бизнес и в клас работиш по собствените си казуси: бизнес модел, оформяне на продукт, намиране на клиенти, маркетинг, продажби и т.н.”, поясни Наков.

„Все по-настоятелно изграждаме най-важните предпоставки за постигане на целта „България – Силичиевата долина на Европа” – това са топ образование в областта на технологиите и иновациите, силен предприемачески дух и развита предприемаческа среда, заяви Светлин Наков

„Все по-настоятелно изграждаме най-важните предпоставки за постигане на целта „България – Силичиевата долина на Европа” – това са топ образование в областта на технологиите и иновациите, силен предприемачески дух и развита предприемаческа среда”, заяви Светлин Наков

Курсът запознава с „азбуката” за стартиране на бизнес. В рамките на 45 академични часа участниците получават основните познания за това как да започнат и доведат до край приключението, наречено стартъп – от идея до прототип.

„Със споделеното работно пространство на 1Hub и програмите за отглеждане на технологични предприемачи се доближаваме до голямата ми цел: България – Силициева долина на Европа”, заяви Светлин Наков.

По неговите думи, все по-настоятелно изграждаме най-важните предпоставки за постигане на тази цел – топ образование в областта на технологиите и иновациите, силен предприемачески дух и развита предприемаческа среда.

Участниците в курса ще могат да работят с ментори, които да им помогнат идеята да стане още „по-блестяща”, а в края на курса – да я презентират пред потенциални инвеститори, каквито са партньорите в проекта „Eleven Startup Accelerator” и „KOWN Инвеститорски Клуб”. Джуниър Ачийвмънт пък ще подкрепи с 10 000 лв. една от идеите.

Коментари по темата: „България може да стане Силициевата долина на Европа”

добавете коментар...

  1. една

    Николай, много хубаво, ама в кои часове ще влезе бизнеса след като влезе в сила новата програма?
    Предметът Информатика изчезва от задължителната подготовка на непрофилираните паралелки.
    Учениеците хептен няма да са чували за информатиката, ако вече не са влезли в ПМГ.
    Поздрави МОН за това ;(

  2. :o)

    само че демографски “издишаме” и нещо не стигат младите кадри за програмисти,
    затова същите тези хора и същия наков започнаха да говорят за “сини карти” и внос на млади гладки дупета за таковане от Македония и сърбия…демек какъв ХЪБ точно ще ставаме?

  3. Николай

    Вие дето коментирате явно си нямате хабер от ИТ бизнеса в България.

    – Заплащането било малко? 2000лв стартова заплата за junior е малко? Мои приятели работят за по 4-5000 хил.лв като опитни програмисти.

    – Университетите и училищата трябва да почнат да преподават? Тотално безсмислено, при положение че съществуват Телерик, СофтУни и други. Това, което трябва да се случи с държавното образование е бизнесът да влезе в училищата и университетите и активно да разговаря с учениците/студентите. Ако не знаеш каква професия е програмирането, какви заплати дават и че изобщо съществува такава професия, няма как да се превърнеш в програмист ей така от нищото.

    – Корупция, политика… Ъ… к’во? Имам приятели, които имат ИТ фирми и такива които работят на заплата. Аз самият давам работа на 1 човек. Не съм чул никой да се е оплакал от държавата, политици или корупция. ИТ е може би единствения сектор, който не може да се рекетира от мутри или от държава.

    Наков е на много прав път и искрено му пожелавам успех. Пожелавам и на всички да са по-малко черногледи и да бъдат по-информирани.

  4. Бръм

    Би могло да стане, но само ако:
    – се спре корупцията
    – увеличи се заплащането
    – университетите и училищата започнат отново да преподават
    – политиката трябва тотално да се махне от бизнеса, само дето бизнеса всички знаем кой го притежава..

  5. Ur

    Да докато все има такива в нашата страна да работят кадърни специалисти за унизително ниски пари и уважение, но и те ще изчезнат умрат или имигрират.

    Ще остане само един развъник на предприемачи с идеи, които нищо не могат освен да източват пари и да юркат хора за без пари да им работят.

    Пак ще почнат да пищят нема луди хора да работят за нас няма спецове, ауу баууу требат хора ама нема аууу ама това са виновни университетите.

    Ай сега да прекараме нещастни хора за преквалификация по разни частни академии и учебни центрове и лагери където от самото начало до края и дори и след края като феодали и робовладелци – постоянно ще всяват чувство за вина, за непьлноценност, за това колко много си длъжен и задлъжнял и как мноооого якооо требе да се работи за бизнесмени за мизерни пари.

    Булгарска силиева дулина на мечтите 🙂
    ИТ робите трябва да са много тренирани, изпълнителни, подтиснати с особено чувство за вина за непьлноценност, за да не си търсят правата и да нежелаят адекватно заплаще.

    А за тези фондчета е цяла отделна тема за балони с въздух, перачи на пари и крадци на идеи и мошеници.

  6. Anonymous

    Докато празнословим за Silicon Valley, превърнахме се в Death Valley.

Коментар