Интернет гигантите се опънаха на ФБР

Популярните интернет услуги скоро ще се сдобият с по-силни системи за кодиране в опит да предотвратят следенето на комуникациите

Популярните интернет услуги скоро ще се сдобият с по-силни системи за криптиране в опит да предотвратят следенето на комуникациите

Водещите интернет компании, вкл. Google и Facebook, планират допълнителни мерки за защита на комуникацията и данните на потребителите от любопитните погледи на службите.

В най-близко време услуги като WhatsApp и Snapchat ще въведат нови алгоритми за криптиране, които ще затруднят още повече властите в опитите им да получат достъп до кореспонденцията на престъпници и заподозрени, съобщи Гардиън.

В момента WhatsApp криптира съобщенията между потребителите на месинджъра, ползващи Android и iOS устройства. Компанията планира да добави криптиране на гласовите повиквания, които се появиха в услугата през миналата година.

Освен това WhatsApp възнамерява да въведе криптиране на груповия чат. Новите мерки за повишаване на сигурността ще бъдат обявени в близките седмици.

WhatsApp започна да криптира чат комуникацията през 2015 г. Новината за намеренията на компанията да подсили защитата идва няколко дни след като се разчу, че американските власти търсят начини да получат достъп до кореспонденцията на потребителите на месинджъра.

Facebook работи в същото направление. Най-голямата социална мрежа планира да подсили сигурността на своя Facebook Messenger. Засега обаче не са известни подробности за конкретните планове на Facebook, в частност какви нови технологии възнамерява да внедри социалната мрежа.

Google, от своя страна, още през 2014 г. обяви проекта „End to End”, целта на който е да предложи на хората прост начин за обмен на съобщения с непробиваемо криптиране, които никой друг освен изпращачът и получателят не може да прочете. 

Дълго време проектът на Google се намираше в стагнация, но сега компанията е възобновила интереса си към него, според източниците на Гардиън.

В началото на март полицията в Сао Пауло задържа за няколко денонощия вицепрезидента на местния филиал на Facebook за отказ от достъп до комуникации в WhatsApp.

От социалната мрежа, която е собственик на WhatsApp, определиха случая като „въпиющ”. Ръководството на Facebook заяви, че не може физически да изпълни исканията на бразилските власти, тъй като WhatsApp е отделна компания и Facebook няма достъп до сървърите й.

По-рано тази година американски съд задължи Apple да помогне на ФБР да получи достъп до информацията в паметта на iPhone 5c, притежаван от радикално настроен ислямист, който през декември 2015 г. застреля 14 души в град Сан Бернардино, а самият той беше убит от полицията. Службите твърдят, че данните от неговия телефон са много важни за разследването.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обаче публично отказа да предостави достъп до паметта на смартфона. Кук заяви, че това ще постави под заплаха личния живот на всички потребители и разкри, че властите искат от Apple не само да съобщи паролата за смартфона, но и да вгради в операционната система iOS задна вратичка, през която по-късно службите самостоятелно да получават достъп до данните в случай на необходимост.

Отказът на Apple да изпълни исканията на ФБР срещна широка подкрепа от индустрията. Facebook, Snapchat и Google, както и други ИТ компании като Amazon, Microsoft и Twitter поддържат позицията на Тим Кук.

В конфликта се намеси и президентът Барак Обама. Той заяви, че правителството не бива да се лишава от възможността да обезпечи сигурността на гражданите. Според него, властите трябва да имат достъп до данните в мобилните устройства, ако това се налага.

Коментари по темата: „Интернет гигантите се опънаха на ФБР”

добавете коментар...

  1. А

    Квантов компютър са създали. Иначе не биха позволили криптиране.

  2. Уруд

    Прах в очитее ебаси лъжите а Apple си напраиха рекламата .. опънали се хахаххайай мега долната лъжа

  3. @кк

    криптиране || шумозащита || компресия = кодиране

  4. Anonymous

    Няма никаква нужда от “нови алгоритми за криптиране”, като и сега си има достатъчно добри и проверени. Проблемът не е и толкова в алгоритмите за криптиране, колкото в алгоритмите за генериране на достатъчно сигурни ключове, а пък и в опазването им.

    Но дори да има сигурни алгоритми и ключове, не е ясно каква точно е файдата от тях, след като екосистемата на Windows е като разграден двор, където потресаващо количество zero-day инструменти са общодостъпни и само който не е пожелал, не прави каквото си поиска. За Android пък да не говорим изобщо…

    “съобщения с непробиваемо криптиране, което нито изпращачът, нито получателят могат да прочетат” – предлагам този лаф за виц на годината.

  5. Винсенто

    Чувствам се по-тъп след като прочетох статията. Не очаквах толкова логически грешки и недоразумения. Очевидно авторът не знае за какво става дума.

  6. :o)

    Бошлаф 🙂

  7. кк

    Нарича се криптиране, не кодиране

  8. Пак програмист

    “… целта на който е да предложи на хората прост начин за обмен на съобщения с непробиваемо кодиране, което нито изпращачът, нито получателят могат да прочетат.”

    ?

Коментар