Intel приключи с циклите тик-так

Intel се отказва от стратегията тик-так за обновление на технологичните процеси. Компанията ще въвежда по-тънки процеси за производство на чипове след по-дълги периоди от време, отколкото досега.

Процесорният гигант ще заложи на стратегия от три етапа: технологичен процес – архитектура – оптимизация. Тя ще се прилага поне за два от следващите технологични процеса, твърди AnandTech, позовавайки се на годишния отчет на компанията.

В резултат на промяната, преходът към следваща технологична норма ще се извършва по-рядко, но Intel обещава да продължи да пуска нови продукти всяка година.

Компанията ще удължи периодите на използване на технологичните 14 нм и 10 нм процеси за сметка на по-нататъшна оптимизация на продуктите и производствените технологии. В същото време компанията ще запази темпа за пускане на нови продукти веднъж годишно.

От 2006 г. Intel се придържа към стратегия, известна като тик-так. През първата година от всеки цикъл компанията променя технологичния процес, намалявайки размерите на транзистора (тик). През втората година Intel преминава към нова микроархитектура (так). След това двата етапа се повтарят отново и отново.

Последният тик беше смяната на технологичния процес от 22 нм на 14 нм – това стана през 2014 г. А съответният так беше преходът от архитектура Haswell към Skylake през миналата година.

При опит за поредния тик – преход от 14 нм на 10 нм – обаче стратегията на  Intel започна да буксува. В средата на 2015 г., при публикуване на финансовите си резултати, компанията съобщи, че разработката на 10-нм процес изисква повече време, отколкото се предполагаше.

Първоначално, Intel планираше да въведе 10 нм в края на 2016 г., но впоследствие ревизира плана си за втората половина на 2017 г. Така цикълът тик-так, който някога се изпълняваше в рамките на 2,5 години, сега се разтегна до 3 години, т.е. основата на стратегията – един етап за една година – вече е разрушена.

И тъй като стратегията тик-так съответства на закона на Мур, който гласи, че броят на транзисторите в чиповете се удвоява на всеки две години, то и неговото действие е под въпрос.

Забавянето на прехода към нови технологични процеси е проблем за цялата индустрия. С намаляване на размерите на транзистора, изтънява каналът за преминаване на електроните, което нарушава електрическите свойства на чиповете и увеличава утечките.

За да реши този проблем, Intel разработи транзистори с триизмерни канали, известни като Tri-Gate, тъй като има три линии на съприкосновение на канала със затвора. Освен това компанията усвоява  екстремната ултравиолетова фотолитография (EUVL) съвместно с ASML Holding.

Коментари по темата: „Intel приключи с циклите тик-так”

добавете коментар...

  1. Митака

    до Ivan – такива процеси даваха толкова дефекти колкото са чиповете върху “вафлата” ( силициевия диск )

    до 11111 – Извинявай ама 1 атом транзистор…. няма толкова финна технология, да не говорим че ако го направят а) няма да работи б) дефекти… то при 7 нм 100 дефекта пък при 1 атом….
    в) 4 GHz съвсем не са лимита…. г) разработват се карбонови нано тръби (вероятно следващата стъпка…)

    до Anonymous – ти неможе да си сериозен… къде ги гониш тези 5 нм, доста производители се отказаха от 7 нм заради дефектите, просто не си струва да направиш 200 чипа и само 50 от тях да работят

    Еми толкова беше и както каза “До Иван” това си има физични граници неможе само да намаляме производствения процес неща от рода на транзистори колкото атоми не са възможни

  2. Anonymous

    До ония бабешкер за 7 nm това не е крайният праг.
    Да потърси в интернет да види и прочете.

    International Technology Roadmap for Semiconductors
    22 nm – 2012
    14 nm – 2014
    10 nm – 2016–2017
    7 nm – 2018–2019
    5 nm – 2020–2021

  3. 11111

    Май стигнахме лимита на технологиите. За по- дреббни транзистори ще трябва транзистора да е един атом. Лимита на силициевата технология за честотата на процесора също е достигнат – около 4GHz. За следващата стъпка е нужно нещо коренно различно.

  4. До Иван

    Покажи къде са анонсирали такъв процесор? Между 10-8nm това е тавана на този процес и после ще трябва да мислят нещо друго. В законите на физиката 7nm е на границите на възможното или почти невъзможно!

  5. Ивчо

    Абсолютно има смисъл да се върви на стъпки за намаляване на производственият процес. Хората, които все още не го осъзнават просто не са в час на нещата живеят в миналото с някакви илюзии. Например моята евтина и стара видеокарта или процесор са мнооого добри, а скъпото грозде е винаги кисело.

    За новината много жалко звучи като СКРЪБНА ВЕСТ за компютърната индустрия.

  6. fujiyama

    Не. Просто се губят пари и е крайно без мислено толкова скоростно преминаване към по малък процес. AMD i Nvidia го доказаха с правенето на видеа по 28 nm. А и всички производители са 2-3 крачки напред в разработените процеси. Всичко е ПАРИ.

  7. Ivan

    Даа,
    Трудно става. TSMC вече анонсират 7нм процес…

Коментар