VisagiSMile разпознава типа лице с точност 84%

Техническият директор на Web Motion Боян Янков представя иновативния софтуер VisagiSMile на конференцията CompSysTech

Техническият директор на Web Motion Боян Янков представя иновативния софтуер VisagiSMile на конференцията CompSysTech

Иновативният български софтуер VisagiSMile разпознава типа лице с точност над 84%. Разработката на дигитална агенция Web Motion беше представена в панела за „Изкуствен интелект в медицината и здравеопазването” на научната конференция CompSysTech’16 в Палермо, Италия.

VisagiSMile е софтуер за дигитален дизайн на усмивка, създаден от Web Motion в партньорство с международен екип от стоматолози от Бразилия, Турция и България. Предстои публикуването на научна статия за разработката, одобрена от международната асоциация за изчислителна техника ACM.

За програмирането на алгоритъма за разпознаване на типа лице са използвани класификационни модели, получени чрез „data mining” (извличане на знания от данни). Моделите са внедрени в софтуера чрез няколко езика за програмиране – PHP, JavaScript, HTML5 и CSS3.

Основен акцент в предстоящата публикация на ACM ще бъде алгоритъмът за разпознаване на типа лице, който в момента работи с точност над 84%. Прецизността на изчисление ще се повишава с въвеждане на всеки следващ клиничен случай, тъй като алгоритъмът е конструиран да се самообучава и така да подобрява процеса на класификация.

алгоритъмът за разпознаване на типа лице, който в момента работи с точност над 84%

Алгоритъмът за разпознаване на типа лице в момента работи с точност над 84%

„Изминахме дълъг път до представянето на VisagiSMile на CompSysTech – от изчистването на концепцията, през създаване на техническата спецификация и математическите модели, до програмирането на функционалностите и обновяване на потребителския интерфейс. Съвместно с денталните специалисти в екипа, проведохме и научни изследвания, с които доказахме достоверността на теорията за Визажизма”, сподели техническият директор на Web Motion Боян Янков, който представи софтуера на CompSysTech.

Полезността на VisagiSMile за стоматолозите наскоро беше утвърдена с наградата за иновации в денталната сфера от Европейската академия по естетична стоматология, допълни Янков.

Научната статия „Software Application for Smile Design Automation Using the Visagism Theory”, написана в съавторство от създателите на VisagiSMile, ще бъде публикувана от ACM през есента на 2016 г. От стартирането на бета версията през октомври миналата година, софтуерът се използва от близо 2000 потребители, а наскоро приложението беше отличено и като топ 3 дентална иновация в Европа.

Коментар