Хиляди патенти ще се ползват свободно в Linux проекти

Членовете на мрежата OIN ще получат достъп до хиляди патенти срещу задължението да не предявяват съдебни претенции към технологии, използвани в екосистемата на Linux

Членовете на мрежата OIN ще получат достъп до хиляди патенти срещу задължението да не предявяват съдебни претенции към технологии, използвани в екосистемата на Linux

Водещи компании се обединяват около идеята за безвъзмездно ползване на патенти в екосистемата на Linux. В момента са достъпни над 1100 патента, които касаят технологии в софтуерни компоненти за различни дистрибуции.

Автомобилният гигант Toyota се присъедини към организацията Open Invention Network (OIN), която защитава екосистемата на Linux от патентни претенции, съобщи Блумбърг. В мрежата вече участват редица други известни компании, а списъкът постоянно се разширява.

Членовете на OIN се задължават да не повдигат патентни претенции и да разрешават безвъзмездно използване на някои патентовани технологии в проекти, свързани с Linux. В организацията освен Toyota влизат компании като Google, IBM, NEC, Suse, Philips, Red Hat, Sony и др.

OIN планира да привлече в състава си 2000 компании, които да подпишат лицензно споразумение за съвместно използване на патенти. Членовете на мрежата ще получат достъп до патентите в разпореждане на OIN срещу задължението да не предявяват съдебни претенции към технологии, използвани в екосистемата на Linux.

Наскоро към общността на OIN се присъединиха компаниите Hyundai, Kia, Ford, SpaceX и Seagate. Споразумението между участниците обхваща 2335 софтуерни пакета, вкл. различни компоненти на дистрибуции на Linux, Android, KVM, Git, OpenJDK, WebKit, QEMU, Firefox, OpenOffice, Qt, systemd и X.Org.

В рамките на OIN е създаден патентен пул от закупени или предоставени безвъзмездно Linux патенти от участниците в мрежата. В момента пулът включва над 1100 патента, вкл. технологии за динамично уеб съдържание, които предшестваха появата на системи като ASP от Microsoft, JSP на Sun/Oracle и PHP.

OIN е придобила и 22 патента на Microsoft, които касаят продуктите с отворен код. Всички участници в организацията имат право да ползват патентите бъзвъзмездно. Споразумението в рамките на OIN е признато с решение на министерство на правосъдието на САЩ.

Коментари по темата: „Хиляди патенти ще се ползват свободно в Linux проекти”

добавете коментар...

  1. E

    Киро, говориш за GPLv3. Няма “друг” GPLv2 лиценз.

    Можеш да ги разгледаш на opensource . org / licenses

    Най-добре интересуващите се да хвърлят един поглед на следното видео в YouTube:
    “Linus Torvalds says GPL v3 violates everything that GPLv2 stood for”

    Има и един AGPL (Affero GPL) – любимият ми аргумент, с който доказвам, че масата* “рицари” на отворения код са дръвници, които дори не застават зад думите си. И, че от отворения код виждат само безплатното.

    * Пиша масата, не всички. Винаги има изключения. Принципът 80:20, или по-скоро 90:10.

  2. Киро

    Мисля, че колегата не е съвсем прав, що се отнася до кода на ядрото на Торвалдс. Ако сте чели разните там лицензи ще разберете, че има два различни вида GPLv2 лицензи. Значи в единия, мисля че беше от 1992 г. се казва, че кода може да се използва само под този лиценз. Именно този лиценз в началото е използвал Торвалдс. Другия лиценз е след 1992 г. и може да се използва и в комбинация с друг тип лицензи.

  3. Е

    Мисля, че сте доста тесногръди и късогледи.

    WebKit (споменат по-горе) е основата на … и е отворен проект на …

    OpenCL е проект започнат от … после прехвърлен към Khronos Group.

    LLVM и Clang бяха университетски проекти, които бяха подкрепени първо от …, още 2003г и бяха развити в … преди някой въобще да обърне внимание (2008-2009) и всички да се наметкат на безплатната оферта.
    CUDA, Vulkan / SPIR. Езиците от високо ниво за програмиране на FPGA, вместо VHDL и подобните. Всички те стъпват на LLVM.

    Swift е отворен код, кой ли го развива?

    libdispatch е отворен код 2009г, проект на … . Обаче, на любимците ви не им харесва Apache 2 лиценза 😀

    launchd е проект с отворен код на …, но пак с Apache 2 лиценз, поради което Linux общността предпочетоха да да направят systemd – доста некадърен проект 😀

    Ясно е защо Торвалдс не иска ядрото да е GPL3, но можеше да измисли нещо, което да позволи Apache 2 библиотеки, след като твърди, че не съвместимостта с този лиценз му е проблемът около GPL3.

    Надявам се като скандирате “отворен код”, поне сте чели лицензите и сте изслушали мненията на различните страни като Линус Торвалдс, Ричард Столман, Ерик Реймънд? Или май нямате идея за какво пиша?

    В общи линии изброявам само големите проекти с ОТВОРЕН КОД, които са съществени за ЦЯЛАТА индустрия (Swift – по-скоро в бъдеще време).

    Май само сте чували нек’ви неща от нек’ви псевдо-специалисти и вече сте рицарите на отворения код?

    Последния, с който спорих в technews беше един смешник, който публикувал 3 мизерни скрипта от по 3 до 5 реда, и вече се тупаше в гърдите усилено.

    Колко от вас помагат по сериозни проекти или поне подкрепят хората, които развиват такива с отворен код и дават целия си труд безплатно?

    Аз лично с време и код не мога да помагам, но затова отделям по $20 всеки месец за отворени проекти. Eric Raymond в Patreon. Не е много, но като се съберем 100 души, вече е съществена подкрепа.

    А, вий. Вий сте …

  4. бобо

    Anonymous, този боклук който визираш, се ползва от 99% от потребителите. Не изпазай до фанатизъм, защото вижги какво правят фанатиците, изперкват.

  5. Anonymous

    Сега какво ще правят пичагите от Apple и Microsoft с техните затворени и лицензирани черни кутии с троянски коне и back-doors inside?

    Вероятно пак същото нещо което не става с пари става с много ама много пари.
    Така и най-големият боклук ще стане популярен и позлатен боклук.

Коментар