Средната класа у нас е против данъчните убежища

Най-търпими към офшорните зони са хората с най-ниски доходи, вероятно защото не разполагат с информация за проблема

Най-търпими към офшорните зони са хората с най-ниски доходи, вероятно защото не разполагат с информация за проблема

Почти две трети (63,6%) от българите са на мнение, че офшорните зони трябва да бъдат закрити, тъй като правят възможно укриването на данъци и на собственост, според проучване на Екологично сдружение „За Земята”, осъществено от агенция Маркет Линкс.

По-малко от 7% заявяват, че офшорните зони не следва да се закрият. Делът на хората без мнение или без информация е 29,5%. В това число, едва 11,2% от анкетираните признават, че не знаят какво е офшорна зона. В сравнение с предишни проучвания, има сериозно увеличение на информираността и заслуга за това вероятно имат скорошните разкрития на Документите от Панама.

Най-силно неодобрение за офшорните зони се изразява в София (71,8%) и сред представителите на средната класа, с доходи 500-900 лв. на човек от домакинство (76,8%). Показателно е, че най-търпими към офшорните зони (т.е. най-нисък процент съгласни с тяхното закриване) са хората с най-ниски доходи, вероятно защото не разполагат с информация за проблема.

Това е още едно потвърждение, че групата на най-бедните и неинформираните често неволно защитава позиции, облагодетелстващи „единия процент” на върха на икономическата пирамида – и ощетяващи хората в основата й.

Така или иначе, към момента на провеждане на това проучване българското население вижда в офшорните зони най-вече източник на несправедливост и заплаха, се посочва в обширен анализ, осъществен в рамките на проекта „Заедно за данъчна справедливост”, финансиран от Европейската комисия.

Коментари по темата: „Средната класа у нас е против данъчните убежища”

добавете коментар...

  1. :о)

    Хора с доход 500-600 лева ли са средна класа в България?
    това е меко казано смешно. С тия пари са на ръба на оцеляването.

  2. :)

    В България има средна класа? Да не би да живея в алтернативна вселена?

  3. \yoga

    Че средната класа няма излишни пари за офшорки.

    Ама политиците имат бол излишни пари от заработените от средната класа.

Коментар