Свободна онлайн карта показва еко-конфликти

Картата представлява постоянно растаща база данни с информация за екологични конфликти и добри практики от страната и света

Картата представлява постоянно растяща база данни с информация за екологични конфликти и добри практики от страната и света

Екологично сдружение „За Земята” пусна онлайн първата свободна интерактивна карта на екологичните конфликти и добри практики на български език. Картата представлява постоянно растяща база данни с информация за екологични конфликти и добри практики от страната и света. Към момента има публикувани около 70 случая.

Базата данни дава възможност за търсене и показване на случаи според темата. Това позволява лесно да се видят конфликтните точки по отношение на ядрената енергетика в България – например случая АЕЦ Белене, за истинската цена на който „За Земята” наскоро публикува доклад.

Освен това големият брой казуси, засягащи отпадъците в България, сочи ясно към един от основните проблеми – неефективното използване на ресурсите у нас и липсата на качествено въвличане на обществото при планиране на големи и потенциално вредни инфраструктурни обекти като регионалните депа за дългосрочно съхранение на отпадъци.

Сред най-любопитните случаи, отбелязани на картата, е АЕЦ Музей „Цвендендорф” – първата ядрена централа на Австрия, затворена след референдум преди пускането й през 1978 г., която днес е музей, учебен център, място за фестивали и фотоволтаична централа едновременно.

Интересно са също така „Екоимение Обичковци”, обитателите на което се стремят към устойчивото,  самодостатъчно съществуване, в хармония с околната среда, както и селото на милионерите Хиуаре Базар, Индия.

Една от най-полезните функции на картата е възможността потребителите да изберат дадена точка и да търсят за наличието на екологични проблеми или добри практики в радиус от между 1 км и 100 км.

Друго предимство на картата е нейната достъпност. Всеки може да публикува случаи – добри примери за екологосъобразни практики като еко-селища, хранителни кооперативи, фермерски пазари и др., както и екоконфликти като замърсяване, нарушение на защитени зони, конфликти с добивната промишленост, проблеми на градската среда и др.

Хората могат да предупреждават за конкретни екологични конфликти или да споделят добри еко практики чрез бутона „изпратете случай”. Свързването на пространствена информация с екологични казуси улеснява откриването на сходни проблеми или добри практики.

Картата е създадена по проект EJOLT за екологична справедливост, отговорност и търговия, финансиран от Европейския съюз, в който участва и Екологично сдружение „За Земята”.

Коментар