SIM карти позволяват мобилни преводи без мрежа

Британска технология ще улесни паричните транзакции между мобилни телефони, където няма банкова инфраструктура

Британска технология ще улесни паричните транзакции между мобилни телефони на места, където няма банкова инфраструктура

Специалисти от Великобритания създадоха нова технология в рамките на проекта DigiTally, която позволява извършване на мобилни плащания в райони, където липсва мобилна мрежа.

За целта специалистите от Кеймбридж са разработили тънък електронен чип, който се поставя върху сим картата и след това – в мобилния телефон. Чипът позволява извършване на транзакции между два телефона, без използване на SMS съобщения, пише NewScientist.com.

При превод на пари от един телефон на друг, чиповете генерират осемцифрени кодове, които се сравняват в двете устройства и ако съвпадат, транзакцията се извършва успешно. При следващо включване към мрежата, информацията за транзакцията се изпраща онлайн и остава в сървърите на системата за мобилни плащания.

Разработчиците подчертават, че технологията може да се използва на най-обикновени устройства, които нямат нито Bluetooth, нито NFC. Принципът на свързване на чиповете обаче не е обяснен на сайта на проекта. Очаква се разработката да бъде публикувана с открит достъп до кода в началото на 2017 г.

Проектът DigiTally може да се реализира на първо място в региони, където липсва традиционна банкова инфраструктура. По правило, в такива територии няма базови станции и услугите за мобилни плащания чрез SMS не работят.

Разработващият екип вече е тествал технологията в полеви условия в Найроби, Кения. Твърди се, че транзакциите се извършват по-бързо, отколкото при обикновените SMS съобщения.

Коментар