Стив Балмър призна за разногласия с Бил Гейтс

Стив Балмър е имал фундаментални разногласия с Бил Гетс за мобилния бизнес на Microsoft

Стив Балмър е имал фундаментални разногласия с Бил Гетс за мобилния бизнес на Microsoft

Бившият CEO на Microsoft Стив Балмър призна пред Блумбърг за разногласия в миналото с Бил Гейтс по въпроса за влизането на компанията на пазара за мобилни устройства.

Двамата са спорили за това дали Microsoft трябва да произвежда собствени смартфони и таблети. Балмър твърди, че когато се е опитвал да прокара таблетите Microsoft Surface, неговата инициатива е била поддържана неохотно в корпорацията.

Споровете стигнали кулминационната си точка, когато въпросът опрял до смартфоните. Решението определено не било просто за нито един от двамата топ шефове на компанията.

Пазарът на мобилни устройства, на който Microsoft влиза през 2012 г., е бил хаотичен още от самото начало, спомня си Балмър. След появата на таблетите Surface, от които Microsoft губи $900 млн. за една година, бордът първоначално отхвърля плана на Балмър да придобие подразделението за мобилни телефони Nokia Oyj, а по-късно компанията купува Nokia на стойност $9,5 млрд. Заради възникналите разногласия, CEO-то напуска.

При новия мениджър Сатя Надела, бизнес споразумението с Nokia е разрушено напълно. Сега обаче, сегментът на таблетите Surface е един от най-печелившите в бизнеса на Microsoft, като в последните три години е донесъл на корпорацията над $4 млрд.

Грешката на Microsoft била всъщност твърде късното навлизане на пазара за смартфони и таблети, коментира Балмър. Според него, компанията е трябвало да приложи и в мобилния сегмент модела от персоналните компютри, а именно – разделение на чиповете, системите и софтуера.

Стив Балмър оглавяваше Microsoft в периода от 2000 до 2014 г. В момента той притежава баскетболния клуб Los Angeles Clippers, който се състезава в NBA.

Коментар