Microsoft се присъедини към водещата Linux организация

Продължава отварянето на Microsoft към външни платформи и общности – процес, който започна с назначението на Сатя Надела за главен изпълнителен директор на компанията.

Тази седмица Microsoft съобщи, че влиза в най-значимата организация на Linux общността – Linux Foundation. Нещо повече, софтуерната корпорация започва публични тестове на своя SQL Server за платформа Linux.

По-конкретно, Microsoft става платинен член на Linux Foundation наравно с Cisco, Fujitsu, Hewlett Packard Enterprise, Huawei, IBM, Intel, NEC, Oracle, Qualcomm и Samsung. Платинения статут предполага еднократна вноска от 50 хиляди долара и място на компанията в борда на директорите на Linux Foundation.

Представителят на Microsoft в борда на организацията ще бъде главният архитект на подразделението Azure – Джон Госман.

Linux Foundation е некомерсиална структура, която се занимава с развитието на Linux, вкл. с въпроси в сферата на стандартизацията, доставката на ресурси и услуги на общността. Фондацията е основана през 2007 г. чрез сливане на Open Source Development Labs и Free Standards Group.

„Microsoft израсна и съзря в използването на технологии с отворен код и в приноса си за тях. Компанията поддържа с ентусиазъм Linux и отворения код, тя е активен участник в множество важни проекти”, коментира изпълнителният директор на Linux Foundation Джим Землин.

Членството на Microsoft в Linux Foundation е важна стъпка не само за Microsoft, но и за цялата общност на отворения код, която ще спечели от нарастващия брой промени, направени от компанията, допълва Землин.

Microsoft се занимава отдавна с Linux проекти. Сред тях вече са и продукти като SQL Server, който доскоро беше достъпен само за  Windows. В началото на март т.г. се появи предварителна версия за Linux, която от 16 ноември е достъпна за публично тестване, а финалният продукт се очаква в средата на 2017 г.

Microsoft смята, че с пренасянето на SQL Server върху Linux ще увеличи пазарния дял на сървърния си софтуер и ще привърже клиентите към своите продукти.

Компаниите, които мигрират ИТ инфраструктурите си към облачни технологии на база Linux, ще могат да опростят значително процеса, тъй като няма да им се налага да преминават към други системи за управление на бази данни и да преработват съществуващите приложения за SQL Server.

Коментари по темата: „Microsoft се присъедини към водещата Linux организация”

добавете коментар...

 1. Киро

  Това, че продуктите на Майкрософт вече работят и под Линукс още не означава, че са безплатни, нито пък с отворен код! Според мен си купуват място в борда на директорите за да получават информация от първа ръка, нищо повече.

 2. Фофу

  До 🙂 и Saevar , нещо или сте прекалили със събстанцийте или ви е дошъл Алцхймера или сте просто кретени. Saevar води, това отдавна съм го признал – по плиткоумие и кретенизъм.

  Къде в коментара си съм споменал руско или задокеанско … ???!!!

 3. Saevar

  ем кучка демек е Фофку…

 4. :)

  Затъжил се бях за Фофу 🙂 Той е абсолютната илюстрация на тезата си – лае при корена на думата “руско” и угоднически се умилква около всичко задокеанско 🙂

 5. Фофу

  Всеки път като се спомене Майкрософт и Линукс в една и съща статия и едни и същи скачат първосигнално и почват едни страдания и заричания как ще минават на свободни платформи, колко лоши са Майкрософт, ама толкова лоши, че страдащите сън не ги лови и пр.

  Вече ми писнахте, но всъщност и това ми мина, но просто оставате едни придвидми павлови кученца момчета.

 6. До haha

  Похват в ПР е да се намалява силата на удара, като се разпределя върху по-голяма площ. Затова служи и въвличането на другите изедници, които не че заслужават нещо различно, но в случая нямат нищо общо със статията.

  Все ще се намери някой Матросов, дето да се хвърли на амбразурата, когато закачат кумира му.

 7. Oracle

  Ем то си е написано – хората търсят да си разширят пазарите. Няма нищо лошо в това.

  @Anonymous – Отново само дърдориш без доводи. Работи си там с безплатните неща, които стават само за да се покаже как НЕ би трябвало да изглежда софтуер, предназначен за ежедневна употреба от краен потребител.
  Както се казва – хубаво и евтино няма.

 8. haha

  Ами, като ще четем в Уикипедия да видим и тези:

  Criticism of Apple Inc. – “https://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Apple_Inc.”
  Criticism of Facebook – “https://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Facebook”
  Criticism of Google – “https://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Google”
  Criticism of Yahoo! – “https://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Yahoo!”

  Някак си, нека сме обективни, щото излиза че само от MS сме недоволни, нали…

 9. Anonymous

  Да се работи с Майкрософт или с продуктите им е или от безизходица или от мазохизъм. Ако на някой негативизма към монополиста е поизветрял по някакви причини, може да си го опресни със статията “Criticism of Microsoft” в Уикипедията.

 10. Harry

  Съгласен и с двата коментара! Това е нелепо.

 11. МикроМеките_хейтър

  Нещастници – каквото пипнат, съсипват го. Дано Linux обществото успее да удържи на коварните им планово на МикроМеките.

 12. LUD

  Въх, ще се връщам май към BSD

Коментар