Microsoft ни приближава до телепортацията

Холопортацията е технология, която позволява на участниците в разговора да виждат обемно изображение на своите събеседници с помощта на шлемове за допълнена реалност

Холопортацията е технология, която позволява на участниците в разговора да виждат обемни изображения на своите събеседници с помощта на шлемове за допълнена реалност

Microsoft усъвършенства до такава степен предаването на холографско изображение по време на разговор, че някои специалисти заговориха за ефект на телепортация, колкото и условно да звучи това.

Последните експерименти на компанията се свеждат до компресирано предаване на холографско изображение в салона на автомобила и обратно чрез публична Wi-Fi мрежа. Следващата стъпка е използване на холопортацията при общуване чрез мобилна връзка.

Технологията „Holoportation”, или холопортация, вече е приложима в движещ се автомобил, който се свързва към публичните Wi-Fi мрежи, срещани по пътя. За целта потокът от данни при предаване на холографско изображение е компресиран на 97%, за да се ограничи скоростта до 30-50 мегабита в секунда (Mbps). На следващ етап Microsoft ще експериментира със скорост, която позволява холопортация през мобилна мрежа.

Холопортацията е технология, чрез която участниците в разговора виждат обемно изображение на своите събеседници с помощта на шлемове за допълнена реалност Hololens или HTC Vive. Движенията на участниците се следят с 3D камери. Ако бъдат монтирани две такива камери в автомобила, може да се фиксира и предаде по интернет обемно изображение на човека на задната седалка.

Освен това технологията позволява 3D образът да се разположи по такъв начин спрямо предметите от интериора, че да се създаде илюзия за присъствие на човека в помещението. С холограмата може да се взаимодейства – тя реагира на движението на потребителя, но не може да бъде докосната.

Изображението може да бъде намалено, така че образът на събеседника да се побере в цял ръст на бюрото. Възможен е също запис на действията на холограмата и впоследствие превъртане назад, преглеждане отначало и т.н.

Името Holoportation идва от сливането на думите Hololens и Teleportation. През януари 2015 г. Microsoft представи гарнитура за допълнена реалност Hololens, а през март същата година пусна версия за разработчици, която се продава в САЩ и Канада за около 3 хиляди долара. През октомври т.г. компанията обяви комерсиална версия на продукта и обеща да я пусне на повече пазари по света, вкл. Европа, което вече се случва.

Hololens работи с холографската функция на Windows 10 и доразвива гарнитурата Kinect, пусната за конзоли Xbox през 2010 г. В състава на Hololens влизат холографски процесор, две обикновени и две инфрачервени камери, полупрозрачен екран и набор от датчици – жироскоп, акселерометър, магнитометър и др. Устройството се управлява с помощта на глас и жестове.

На практика, Hololens представлява самостоятелен компютър, независим от други устройства и без да се нуждае от монтиране на допълнителни предаватели в стаята. Това е основно предимство на Hololens спрямо шлемовете Vive на HTC и Valve или гарнитурите Oculus Rift Facebook.

Очаква се скоро Microsoft да пусне на пазара бюджетни шлемове за виртуална реалност на цена от около 300 долара. Както и Hololens, те няма да се нуждаят от външни компоненти, благодарение на вградените сензори с шест степени на свобода. Въпреки ниската си цена, шлемовете ще могат да четат жестове на потребителя без да използват контролери, както правят това Vive и Oculus с цени от порядъка на $800.

Коментари по темата: „Microsoft ни приближава до телепортацията”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Колко важни изглеждаме, когато назоваваме елементарни баналности с гръмки имена…

  2. Емко

    Ракия ли ще правят?

Коментар