Цифровата трансформация води към „допълнен човек”

Около 2,2 млрд. долара ще бъдат инвестирани в цифровата трансформация през 2019 г.

Към 2019 г. около 40% от инициативите в областта на цифровата трансформация и 100% от всички проекти в сферата на IoT ще бъдат свързани с технологиите на изкуствения интелект

Светът се намира в преломна точка, в която цифровата трансформация преминава от състояние на проект или инициатива към стратегически императив. Внедряването в бизнеса на т.нар. трета платформа, обединяваща социални, мобилни и облачни технологии и големи данни, се случва по-бързо, отколкото се очакваше, сочи анализ на IDC.

Всяко предприятие, независимо от неговата възраст или от пазара, на който оперира, трябва да стане „цифров абориген” като мислене на ръководството и служителите и по отношение на бизнес процесите. Компаниите, които са в крак с цифровата трансформация, ще получат конкурентни предимства, сочи анализът.

В близките три-четири години цифровата трансформация ще достигне макроикономически мащаб, т.е. ще бъде създадена основата за преход към ерата DX Economy (икономика на цифровата трансформация), според прогнозата FutureScape, която дефинира най-перспективните тенденции.

Към 2020 г. половината от компаниите от списъка Global 2000 на сп. Forbes (най-големите публични компании в света) ще поставят като приоритет в своя бизнес способността да създават цифрови технологии, продукти и услуги. За лидерите на пазара именно информационните технологии ще станат основен източник на растеж.

Около 2,2 млрд. долара ще бъдат инвестирани в цифровата трансформация към 2019  г., което е с 60% повече отколкото през настоящата 2016 г. След три години компаниите ще харчат около 75% от ИТ бюджетите си за технологии, свързани с третата платформа, прогнозира IDC.

Облачните приложения, в частност, ще погълнат 65% от всички ИТ разходи на бизнеса. При това облакът ще се трансформира и окрупнява, ще става все повече отраслово ориентиран. В крайна сметка не по-малко от 75% от този пазар към 2020 г. ще премине под контрола на няколко компании, работещи по моделите IaaS/PaaS (инфраструктура като услуга и платформа като услуга).

IDC очаква към 2019 г. около 40% от инициативите в областта на цифровата трансформация и 100% от всички проекти в сферата на интернет на нещата (IoT) да бъдат свързани с технологиите на изкуствения интелект (AI). През 2018 г. на пазара ще се разрази битка на AI платформите – състезание между разработчиците на когнитивен изкуствен интелект Amazon, Google, IBM и Microsoft.

Освен това през 2017 г. не по-малко от 30% от компаниите в списъка Global 2000 ще започнат да експериментират с технологии за виртуална и допълнена реалност, а към 2021 г. над милиард жители на планетата ще ползват тези технологии.

Към края на десетилетието ще се появи първата вълна от стоки и услуги за индивидуални потребители, които ще позволят интеграция на цифрови технологии в човешкия организъм, т.е. ще станем свидетели на т.нар. „допълнен човек”.

След две години броят на облачните платформи за междубраншово взаимодействие (Industry Collaborative Clouds, ICC) ще се утрои, достигайки 450. Според анализаторите, на базата на ICC ще бъдат формирани индустриални кръстовища, а броят на ориентираните към данни ICC ще нарасне от 50 в момента до 150 към края на 2018 г.

IDC прогнозира също ръст в броя на отделите в компаниите, които се занимават с въпросите на цифровата трансформация, увеличаване на броя на посредниците-брокери в облачните услуги и разработка на нови стандарти за цифрова работа и цифрово качество – това ще бъдат своеобразни бенчмаркове.

Коментар