100 години затвор грозят български хакер

Българин е бил част от престъпната мрежа за злонамерен софтуер Avalanch

Българин е бил част от престъпната мрежа за злонамерен софтуер Avalanch

Американските власти предявиха обвинение срещу 44-годишния българин Красимир Николов от Варна за участието му в разпространението на зловредния софтуер GozNym, съобщиха от специализирана фирма за киберсигурност TAD Group.

GozNym е сравнително нов троянски кон за банкови кражби, създаден чрез комбинирането на банков троянец Gozi и рансъмуеър Nymaim. Новосъздаденият зловреден софтуер е сред актуалните супервируси, използвани за хакерски атаки.

Пробиви в банковата киберсигурност чрез GozNym бяха засечени за първи път от X-Force екипа на IBM през април 2016 г., но всъщност мащабността на тези атаки започна да се усеща още в края на 2015 г., когато злонамереният софтуер се разпространи масово в САЩ.

Характерното за този троянски кон е, че за изключително кратък период от няколко месеца успя да се развие толкова бързо, успоредно с използването на пренасочващи атаки, че плъзна светкавично и към множество други страни като Канада, Великобритания, Япония, Испания, Полша, Бразилия и Германия.

Веднъж създадени, троянски коне за банкови кражби с този размер и сложност не излизат от употреба лесно и бързо. А GozNym е бил част от Avalanche – престъпна мрежа, разпространяваща злонамерен софтуер.

Красимир Николов е бил част от въпросната масивна мрежа Avalanch, която властите на няколко държави успяха да разбият чрез съвместна акция в края на ноември. Името на българския хакер е сред тези на първите арестувани членове на Avalanche, вкл. украинеца Генадий Капканов, сочен за тартор на престъпната хакерска мрежа.

Според обвинителния акт на Министерството на правосъдието на САЩ, Николов го грози присъда от 100 години в затвора за извършените престъпления, както и глоба до 3 500 000 долара.

Красимир Николов, който вече е екстрадиран от България в САЩ, се яви пред американския съд вчера. Прокурорите по случая твърдят, че той е използвал троянския кон, за да получи достъп до потребителски банкови данни, след което е извършил финансови кражби чрез банкови транзакции.

До момента е известно, че троянският кон е използван за хакерски атаки срещу 22 различни финансови институции в САЩ и други държави.

Коментари по темата: „100 години затвор грозят български хакер”

добавете коментар...

  1. Цецо

    Няма ли вече да се научите как се прави !!! ДЕЧУРЛИГА

Коментар