Британска болница ползва виртуална реалност

Виртуалната реалност може да предпази децата от стрес при изследвания

Стресът от магнито-резонансната томография при децата може да бъде преодолян с виртуална реалност. Подобен подход вече прилага една британска болница.

Магнитно-резонансната томография е вид медицинска диагностика, която се използва за получаване на изображения на вътрешните органи и тъкани на човека. В процеса на изследването пациентът се помества в тясна затворена камера, а процедурата е съпроводена със силен шум, поради което децата се стресират.

За да избегне този проблем, болницата на Кралския колеж в Лондон е внедрила технология за виртуална реалност. Става въпрос за Android приложение за VR шлемове от рода на Google Cardboard, с помощта на което децата се подготвят за процедурата – те виждат панорамна гледка на помещението и получават информация за изследването.

Технологията с виртуална реалност се явява алтернатива на упойващите средства и успокоява децата, които трябва да бъдат неподвижни по време на изследването. Приложението все още е в процес на тестване, като скоро се очаква и версия за iOS устройства.

Ако VR експериментът се окаже успешен, т.е. помогне на децата да преодолеят страха, технологията ще намери широко приложение. Има също планове за създаване на приложения и за други медицински процедури като биопсия и хирургически намеси, вкл. за възрастни пациенти.

Коментар