Изкуственият интелект ще движи смартфон пазара

Потенциалът на хардуера като двигател на растежа при смартфоните намалява и производителите се насочват към изкуствения интелект

Следващата ключова технология, която ще обезпечи ръста на пазара за смартфони, е изкуственият интелект, според нов доклад на анализаторската компания IHS Markit.

Първоначално хардуерът беше движещата сила за ръст при смартфонните чрез подобряване на технически параметри като размер и резолюция на екрана, брой на изчислителните ядра и производителността на процесора, обем на оперативната и постоянната памет, резолюция на камерата и т.н. Но потенциалът на хардуера като двигател на растежа намалява и производителите се насочват към изкуствения интелект.

Като пример в това направление IHS Markit посочва виртуалните помощници от рода на Apple Siri и Google Assistant. Подобни решения стават все по-широко разпространени и се допълват от технологии за изкуствен интелект (AI), вградени в различни компоненти на смартфоните, вкл. камери и аудио подсистеми.

Смартфоните ще станат едновременно инструменти за достъп до изкуствен интелект и доставчици на данни за неговото обучение, отбелязват анализаторите. Потенциалът е огромен, като се имат предвид прогнозите, че към 2020 г. хората по света ще ползват общо над 6 милиарда умни телефона, в сравнение с 4 милиарда броя през миналата година.

Софтуерните инвестиции и партньорствата имат критично значение за производителите на хардуер в усилията им да създадат устройства с възможности за изкуствен интелект. Google, Apple, Sony, Microsoft и Samsung инвестират солидно в развитие на собствени гласови асистенти и технологии за изкуствен интелект. За да ги конкурират, по-малките играчи, с ограничена софтуерна експертиза и ресурси, ще търсят възможности за партньорства.

С навлизането на Amazon Alexa в други устройства, Google ще трябва да разшири обсега на своя виртуален помощник Assistant от фирмения Pixel към всички Android смартфони. Apple пък ще трябва да добави нови AI функции в Siri, който излезе преди пет години, за да остане конкурентна.

Изкуственият интелект навлиза в условията на все още продължаващ растеж на инсталираната база от смартфони. Към края на десетилетието броят на смартфоните ще превиши 6 милиарда, спрямо 4 млрд. през 2016 г., а общите приходи на този пазар ще възлязат на 355 милиарда долара.

Темпът на разходите за мобилни приложения не показва признаци на забавяне. Потребителите ще похарчат $74 млрд. за приложения към 2020 г., в сравнение с $54 млрд. през 2016 г. Повечето компании се опитват да използват бързо-развиващия се пазар на мобилни приложения и услуги като част от стратегиите си за привързване на потребителите към техните екосистеми.

Комбинацията от потребителски приложения, комуникации, реклама, търговия и плащания ще движи растежа на смартфон пазара. Броят на умните устройства, с които са обвързани платежни системи от рода на Apple Pay и Android Pay, ще нарасне до над пет милиарда към края на десетилетието, в сравнение с 2,7 млрд. през 2016, заключава докладът на IHS Markit.

Коментари по темата: „Изкуственият интелект ще движи смартфон пазара”

добавете коментар...

  1. AI

    Човекът се стреми да се клонира и като успеее, това май ще е краят на историята му 🙂

Коментар