„Бащата“ на интернет е обезпокоен за своята рожба

Считаният за създател на интернет Тим Бърнърс-Лий е сериозно загрижен за начина, по който се използва глобалната мрежа. Ученият посочва няколко тенденции, които могат да окажат пагубно влияние върху интернет.

Първият проблем е в това, че компаниите изискват персонални данни от потребителите, а в замяна им дават много малко като изгода. Въпреки че хората с охота споделят своите данни, това не дава на компаниите права върху информацията за потребителите, нито пък да я крият в собствените си хранилища.

„Като си сътрудничат с компаниите (или ги принуждават към сътрудничество), правителствата все по-често следят за всяко наше движение в мрежата и приемат радикални закони, които нарушават нашите права за неприкосновеност на личния живот“, казва Бърнърс-Лий, цитиран от британския IT Pro.

По неговите думи, в репресивните режими лесно се вижда вредата, която може да бъде причинена от подобни закони. Така например, блогъри биват арестувани и дори убивани, а политическите опоненти – контролирани.

Правителствата все по-често контролират непрекъснато гражданите и посягат на правата на човека, казва още Бърнърс-Лий. Това оказва сковаващ ефект върху свободата на словото и означава, че интернет вече не е място, където хората могат безопасно да изследват важни теми от рода на деликатни проблеми със здравето, секса или религията.

Тим Бърнърс-Лий говори също за опасността от дезинформация или т.нар. фалшиви новини, които се разпространяват бързо в интернет. Това произтича от факта, че социалните мрежи и търсещите системи опростиха автоматичното разпространение на новини.

„С помощта на науката за данните и армия от ботове хората с лоши намерения могат да използват тази система за разпространение на лъжлива информация с цел получаване на финансови или политически изгоди, отбелязва „бащата“ на интернет. Подобни тактики се прилагат особено често в политическата реклама.

Решението на проблема, според Тим Бърнърс-Лий, се свежда до работа с уеб компаниите, за да могат хората да контролират своите собствени данни и в същото време да се борят със законите за контрола над данните. Интернет има потенциал да бъде среда, която помага на всички, а не само на онези, които искат да събират данни за потребителите по целия свят, смята британският учен.

Коментар