Fujitsu: виртуалната реалност идва с ренесанс на работните станции

Хората и компаниите търсят начин да преобразят вече съществуващите 3D данни в приложения за виртуална реалност, заяви Натали Валтер от Fujitsu на среща с журналисти в София

Виртуалната реалност постепенно ще завладее света на компютрите, а това до голяма степен ще възроди позабравената роля на работните станции – загърбени, но не и ненужни. В ерата на триизмерните кибернетични преживявания сложните изчислителни задачи ще бъдат „в ръцете“ на високопроизводителни машини с мощни процесори и безкомпромисна графика, побрани в смайващо малки размери. С тази прогноза днес Fujitsu представи в София новите си компютърни конфигурации за бизнес потребители.

Компактността ще е доминиращ фактор в света на компютрите, прогнозираха от компанията. В ерата на смартфоните и таблетите това никак не е изненадващо. Отговорът на Fujitsu е в развитието на модели с тегло под килограм – такива като 13,3-инчовия мобилен модел Lifebook U937 с тегло 900 грама. „Никой работещ човек, който пътува и работи в движение, не иска да мъкне тежки чанти на рамо,“ коментира Натали Валтер, продуктов маркетинг мениджър за работни станции във Fujitsu.

Компактността превзема и света на работните станции – един позабравен клас компютри, които продължават да са потребни на професионалистите. „От 10 години слушаме как компютрите ще умрат, как работните станции ще умрат“, шеговито коментира Валтер.

Практиката обаче показва, че редица професионалисти имат нужда от мощни машини за специализирани восокопроизводителни изчисления, като например архитектурно проектиране, симулации, мултимедия и анимация, работа с ГИС системи, приложения за здравеопазването и др. В тези случаи е важно да се разчита на мощни и надеждни машини и пред потребителите не бива да стои дилемата „производителност или форм фактор“.

В това отношение отговорът на масовата тенденция са компактните работни станции като модела Celsius W570, вместен в кутия от 21 литра, или работната станция Celsius j550 – миниатюрна, но мощна машина в „кибритена кутийка“ с обем едва 10 литра.

Lifebook T937 – конвертируем таблет, при който екранът може да се завърта на 360 градуса, не се отделя от корпуса с клавиатурата, а вместо това ляга с гръб върху клавишите

Виртуалната реалност ще продължи да диктува развитието на компютърните технологии, прогнозират от Fujitsu. Макар че фирмата е сред водещите разработчици на индустриални приложения на VR технологиите, очакването е, че за пълното навлизане на виртуалната реалност ще минат още около 5 до 10 години.

Най-жадни за технологиите на виртуална реалност в момента са професионалните приложения – инженеринг, ритейл, прототипиране, медии и забавления, архитектура, отбрана, образование.

„Приложенията са многобройни. Хората и компаниите търсят начин да преобразят вече съществуващите 3D данни в приложения за виртуална реалност, за да осигурят на своите потребители „пълно потапяне“ – всепоглъщащо преживяване. Така например, архитектите вече са наясно, че могат да „разхождат” своя клиент в бъдещата му нова сграда, преди още да е направена първата копка. Това им помага да реализират своя краен продукт“, обясни Натали Валтер.

Поради това производителите на компютърни системи се готвят за нова ера на още по-високопроизводителни изчисления. Компютрите за работа във виртуална реалност съчетават най-новите и свръхмощни процесори с безкомпромисни технологии за графика. Корпорации като Intel и Nvidia работят здраво за повишаване на мощта на тези технологии. Наред с това в надпреварата се включват и производителите на периферни устройства за виртуална реалност като HTC Vive, Oculus Rift.

Сигурността ще остане от все същото огромно значение за бизнес потребителите. В светлината на все по-осезаемото „компактизиране“ на компютрите тя е по-важна от всякога. „Компютри се крадат постоянно – по мащабни форуми, конференции и други мероприятия не е рядкост изчезването на нечий лаптоп,“ коментира Валтер. „Освен това потребителите сами губят компютрите си често. Забравят ги в таксита, например“, допълни тя.

В това отношение Fujitsu има традиционно силен подбор на технологии за защита. В момента най-доброто предложение, което се вгражда в бизнес компютрите на компанията, е системата за автентикация PalmSecure, която използва биометрично разпознаване на база „разчитане“ на вените на ръката. Надеждността, според производителя, е като на четец на ириса на окото.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Fujitsu: виртуалната реалност идва с ренесанс на работните станции”

добавете коментар...

  1. ха

    Гласовото въвеждане има очевидни недостатъци, които веднага се виждат, когато отидеш да ползваш устройството на място с повече от един човека. Така, че гласово управление ЕДИНСТВЕНО за фрилансъри.
    Въвеждането то механична клавиатура може би има алтернатива, но тя със сигурност не е от вида гласово въвеждане…

  2. Analyst

    Приказките че таблети и смартфони ще елиминират компютрите бяха силно преувеличени и чисто от търговски интерес. Това не може да се случи докато интерфейсът за въвеждане на информация не бъде променен – от ръчно с клавитурата към гласов!

Коментар