IoT трансформира производството в три стъпки

Ще ви трябват „дигитални работници”, които могат да осъзнаят и реализират потенциала на IoT, заяви Мартин Кубан от IDC

Технологиите за „интернета на нещата” навлизат поетапно в производствения сектор. Условно, тези промени могат да се разделят на три етапа. Това включва вътрешна за повече продуктивност, следвана от по-цялостна вътрешна промяна и накрая достигане до етапа на индустриално IoT решение.

Примери за подобни трансформации вече има, разказа Мартин Кубан, старши анализатор в отдела за производствени анализи в IDC CEMA, на форума IoT Forum 2017, организиран от IDC България днес в столичния хотел Хилтън.

Три са основните стъпки в прехода към IoT:

Стъпка 1 – повишаване на вътрешна продуктивност: IoT технологиите помагат за по-добрата работа, за свързване на данните на компанията, оптимизиране на вътрешната дeйност, оптимизиране на процесите;

Стъпка 2 – промяна на бизнес-модела: когато е постигната положителна промяна, довела до повече ефективност, компанията разгръща решението в цялата си структура и то постепенно обхваща доставчиците, потребителите и цялата верига на добавена стойност;

Стъпка 3 – промяна на пазара: въведената система постепенно се превръща в индустриално IoT решение.

Един пример за такава трансформация е фирмата Oral B и нейната четка Beam Brush, която предефинира потребителското преживяване. Първата стъпка в този процес е създаването на „свързаната четка за зъби”. Вторият етап ражда „отворената” четка за зъби – устройство, за което има софтуер със съответни API-та, така че различни партньори могат да разработват допълнителни приложения. Ето, че на трети етап това води до появата на Beam Brush – четка, която може да прави какви ли не допълнителни неща,вкл. изпращане на зъбен статус до зъболекаря, оферта за сключване на здравна застраховка, абонамент за зъболекарски услуги и др.

Всичко това е разработено от партньорската екосистема. Появата на такова решение закономерно поражда и промяна в цялата индустрия – „свързаните” четки за зъби и услугите към тях са бързо развиващата се индустрия в момента.

Още 1-2 години ще са нужни на компаниите от производствения сектор, за да се ориентират, да разпознаят бизнес ползите от IoT, да наблюдават някои внедрявания, за да планират своята промяна, прогнозира Кубан. „Трябва да мислите какъв ще бъде продуктът ви след 1-2 години, дали ще е същият като сега? Ето, че четките за зъби вече не са същите. Във вашия сектор продуктите ще останат ли като сегашните?”, попита риторично той.

Основната препоръка на анализаторите е да се обърне внимание на кадрите – не толкова на ИТ отделите, които са технологично най-напреднали, а на производствените специалисти и всички останали експерти в производствените предприятия. „Нужно е да има обучени хора – ще ви трябват „дигитални работници”, дигитално мислещи хора, които могат да осъзнаят и реализират потенциала на IoT”, препоръчва Кубан.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар