Обикновените телефони получават бърз LTE достъп

Потребителите на обикновени телефони ще получат скоро възможности за бърз достъп до интернет, благодарение на нов чип на Qualcomm

Нов чип на компанията Qualcomm, предназначен за обикновени телефони, добавя поддръжка на високоскоростен интернет, благодарение на вградения модем LTE. Това означава, че не само смартфоните, но и класическите телефони ще получат 4G възможности.

Повечето потребители се отказват от обикновените мобилни телефони в полза на смартфоните именно заради възможността да ползват пълноценно интернет. Процесорът Qualcomm 205 ще добави поддръжка на 4G в класическите телефони, като им позволи да свалят данни със скорост до 150 мегабита в секунда (Mbps). Подобна скорост съответства на технологията LTE Cat.4, която подразбира също предаване на данни със скорост 50 Mbps.

Самият процесор на Qualcomm разполага с две изчислителни ядра на тактова честота 1,1 GHz. В сравнение със съществуващите процесори от начално ниво, новият Qualcomm 205 е по-добър и по производителност, и по функционалност. Той може да работи с две сим карти и поддържа не само 4G мрежи, но и 3G и GSM, които са широко разпространени по света.

Qualcomm 205 поддържа екрани с резолюция VGA (640х480 пиксела) и фотокамери с резолюция до 3 мегапиксела. В чипа са вградени безжични модули Bluetooth 4.1 и Wi-Fi 802.11n. Всичко това обещава по-функционални мобилни телефони, сравними по възможности със смартфоните.

Що се отнася до енергийната ефективност, телефоните на база Qualcomm 205 ще издържат до 45 дни в режим на изчакване или до 20 часа разговори. Освен това новият чип поддържа операционни системи с ядро Linux, вкл. най-популярната мобилна платформа Google Android.

Още едно важно предимство на Qualcomm 205 е пълната PIN съвместимост с процесорите 210 и 212, разработвани от компанията. Това ще позволи на производителите на мобилна електроника да намалят разходите за системни платки, като използват едни и същи модули в устройства от различни ценови сегменти.

Коментари по темата: „Обикновените телефони получават бърз LTE достъп”

добавете коментар...

  1. Pit

    Много просто да те следят и с прост телефон

  2. ненужно

    Това е напълно безсмислено. Нали точно за това е направен смартфона – за интернет. За какво ми е обикновен телефон с уайфи и 4Г. Смях

Коментар