Администрацията ще се дигитализира неминуемо

Процесите, които се случват в рамките на административните органи, не трябва да се преобразуват от хартиени в електронни, а да се създават електронни по подразбиране, посочи Росен Желязков

Дигиталната трансформация на администрацията неминуемо ще се случи и не ние вървим към бъдещето, а то тича към нас. Трябва да разполагаме с администрация, която използва цифровите технологии не самоцелно, а за предоставяне на реални комплексни административни услуги, заяви председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Росен Желязков при откриване на 18-тата годишна конференция по е-управление.

Съществува всеобщо недоволство от качеството на предоставяните административни услуги, които са над 3000 на брой и представляват значителна тежест за гражданите и за бизнеса. Затова процесите, които се случват в рамките на административните органи, не трябва да се преобразуват от хартиени в електронни, а да се създават електронни по подразбиране. Това е един от водещите принципи на развитие на дигиталното общество, посочи Росен Желязков.

Според него, фокусът в предоставянето на административните услуги трябва да бъде насочен към техния потребител, а не към самата администрация. „Принципът за еднократно събиране и многократно използване на информация отдавна е въведен в законодателството, но също няма реализация“, каза Желязков.

Сред причините за това са ниското ниво на свързаност на базите с данни и невъзможност за автоматизиран обмен на данни между отделните администрации. По думите на Желязков, когато администрациите започнат автоматизирано да обменят данни, а не документи, на гражданите няма да им се налага да бъдат куриери между административните органи.

Повсеместното и споделено използване на инфраструктурата на електронното управление е друг основен приоритет в политиките за е-управление. „Добре развита е мрежовата инфраструктурата, предстои изграждането на облачна такава. Споделените ресурси на администрациите ще реализират икономия от мащаба, а от друга страна ще възпрат администрациите да инвестират в собствени ИКТ ресурси“, коментира председателят на ДАЕУ.

Росен Желязков открои и ролята на местните власти, които са най-близко до гражданите и предоставят най-чувствителните за тях административни услуги. „В лицето на Националното сдружение на общините виждаме сериозен потенциален партньор в процеса на развитие на е-управлението, защото то не се свежда до реализация на проекти, а на свой ред ДАЕУ не е създадена, за да реализира проекти, а да налага политики“, подчерта той.

Коментари по темата: „Администрацията ще се дигитализира неминуемо”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Сдружение на общините

Коментар