Обратната връзка изгради новия облик на SQL Server 2017

„Обратната връзка в последните версии на SQL Server е нещо, което се случва съвсем буквално”, заяви Маргарита Наумова по време на SQL Server 2017 Discovery Day в София

Обратната връзка от потребителите е основният фактор, довел до формирането на новата версия на Microsoft SQL Server. Промените, въведени в системата, са резултат изцяло от желанията и потребностите на общността на потребителите. В тазгодишната версия клиентските отзиви са изиграли толкова решаваща роля, че на практика няма нова функция, която да не е „поискана“ от потребителите.

За динамичното обвързване на разработчиците и потребителите на SQL Server 2017 разказа Маргарита Наумова – Microsoft Certified Master, Microsoft Certified Trainer и Microsoft Most Valuable Professional и управител на образователно-консултантския център Inspirit – по време на потребителската среща „SQL Server 2017 Discovery Day“. Срещата събра SQL Server професионалисти от различни области за втори пореден път и има амбицията да се превърне в традиционно средище на българските експерти от тази област.

„Обратната връзка в последните версии на SQL Server е нещо, което се случва съвсем буквално – сподели Наумова по време на форума. – Тя се реализира по два начина. Публичната част от този процес позволява на всеки клиент да регистрира нова функция, която би искал да види в системата. Всеки може да заяви такава промяна. В системата на разработчиците има процес на гласуване: предложенията, които съберат най-много гласове, се въвеждат. Те се приемат буквално като задание за имплементация в продукта”.

Втората страна на процеса е работата в така наречените дистрибуционни групи, в които участват експертите по SQL Server. Наумова е част от такава група. „Това са групи, които са много активни! Ние непрекъснато даваме обратна връзка към програмната група. И за всяко писмо, с което съобщаваме за проблем, който сме видели при клиент, или за нова функция, която искаме да видим, ни се отговаря на имейла буквално веднага”, поясни тя.

В резултат на тази интензивна обратна връзка, новата версия на Microsoft SQL Server носи редица полезни подобрения, видни от предварителните технологични ревизии. Те предшестват официалното пускане на новата версия, което се очаква съвсем скоро.

Разширяването на възможностите за анализ на данни е една от генералните посоки на подобрение в SQL Server 2017. Конкретна стъпка тук е „свалянето“ на инструментите за анализ вътре в базата, за да се елиминира интензивният трансфер на данни. „Целта е инструментите за анализ да „влязат” в базата, за да се получават резултатите по-бързо и на по-добра цена, намалявайки интензитета на трансфера на данни”, посочи Наумова.

Отварянето на SQL Server към множество стандарти е друга стъпка в посока разширяване на възможностите за анализ на данни. Това включва възприемане на нови стандарти за данни, както и отваряне към други програмни езици и езици за статистически анализ на данни. „Включването на Python заедно с R е показателно и цели осигуряване на повече възможности за хората, които работят с данни, да си направят бързо и лесно анализа и да го вградят в приложението директно. Накратко – задачата е анализът да се извършва там, където са данните”, разясни Наумова.

Разширяването на възможностите за анализ на данни е една от генералните посоки на подобрение в SQL Server 2017, посочи Маргарита Наумова

Оптимизацията на ежедневните дейности е другото направление на промените, насочено главно към администраторите на бази данни. „Стремежът е администраторите да имат по-голяма гъвкавост в изпълнeнието на ежедневните задачи, да могат да идентифицират проблеми при работа с инстанциите и да реагират бързо. Влагат се все повече средства и инструменти, вкл. визуални, с цел бързо да се идентифицират проблеми и да се предложи решение”, каза Маргарита Наумова.

Кросплатформената поддръжка е друга много съществена новост в SQL Server 2017. Стремежът е към използване на една и съща изчислителна машина, независимо от това каква е операционната система – Windows, Linux или пък SQL Server 2017 е част от Docker контейнер. „Това гарантира, че сме независими от операционната система и можем да осигурим на клиентите доста различни, комплексни решения в тяхната си среда – съобразени с нея, без да им налагаме решения, свързани с операционната система”, сподели Наумова.

Като цяло, новите функции в SQL Server 2017 са подчинени на повсеместния преход към използване на облачни модели на работа. Извеждането на част от бизнес функциите в „облака” и интеграцията на вътрешните ИТ системи (on-premise) с клауд платформите налага всички тези нови тенденции – платформената независимост, съвместимостта с всички стандарти и езици, оперативната съвместимост.

„Това, което виждаме, е, че интеграцията на вътрешните ИТ системи с облачните позволява създаване на индивидуални решения за всеки клиент, като не е задължително да изнасяме всички бази в облака, за да можем да работим”, заключи Наумова.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Обратната връзка изгради новия облик на SQL Server 2017”

добавете коментар...

  1. LUD

    Пак ли тези с дял 0.5% от SQL market, сигурно само от държавни “поръчки”. Толко текст за горе долу нищо…..
    Пробваха да го промотират за Linux, ама няма да ги огрее с поредната боза. Това сигурно ще последва съдбата на телефоните им…

  2. ха

    Прехвърлянето от една версия към друга (или дори към друга база данни) винаги се прави със custom приложение, т. е. такова, което е специално написано за целта, което чете и преработва подобаващо данните и ги записва на новото място.

    Автоматизираното прехвърлянето от една версия към друга, оставя различни “гадости”, свързани с липса на пълна съвместимост. Това е практика на MS но винаги го правят в обратната посока (от по-старо към по-ново), защото това им носи … доходи … опс просперитет!

  3. Стефан Димитров

    До запознат,
    сега очаквам да попиташ и кажете ми лайнукс дистрибуция която да върви на слаба машина. SQL просперира, кой ще се връща на по-стари версии.

  4. запознат

    да бяхте направили възстановяване на бекъп от по-висока на по-ниска версия, вместо да се хвалите на едро!

Коментар