Правителствен фонд решава проблемите на Toshiba

Toshiba ще продаде компанията си за производство на памети, за да покрие загубите от ядреното подразделение Westinghouse Electric

Toshiba обяви официално предпочитания инвеститор в бизнеса й за производство на флаш памети от тип NAND. Това е японски консорциум начело с правителствения инвестиционен фонд Innovation Network Corporation of Japan (INCJ), в състава на който влизат още Банката за развитие на  Япония, банка от финансовата група Mitsubishi UFJ Financial Group, частната инвестиционна компания Bain Capital и южнокорейският производител на памети SK Hynix.

На 1 април тази година Toshiba обяви, че ще отдели собствения си бизнес по разработка и производство на флаш памети в самостоятелна компания под името Toshiba Memory Corporation (TMC). Именно тази компания беше изложена на търг, тъй като Toshiba се нуждаеше спешно от покриване на загуби след банкрута на своето американско подразделение за атомна енергетика Westinghouse Electric.

Въпреки официалния избор на партньор от страна на Toshiba, положителната перспектива за затваряне на тази сделка остава под въпрос. Американският партньор на компанията, Western Digital, предприе миналия месец юридически стъпки за предотвратяване на сделката без неговото участие или съгласие.

След като купи от Western Digital бизнеса по производство на флаш памети, SanDisk създаде съвместно предприятие с Toshiba, в резултат на което японската компания трябва да получи съгласие от Western Digital за продажба на своя дял от бизнеса.

Представители на Western Digital потвърдиха вчера намерението си да инициират съдебно разследване срещу Toshiba за нарушаване на договори за съвместно производство. По-рано същата претенция предяви и SanDisk, като подаде жалба срещу Toshiba в арбитражния съд на Международната търговска палата (ICC). Съдебното заседание по молбата на Western Digital ще се състои на 14 юли т.г.

Toshiba, от своя страна, очаква да сключи договор с избрания консорциум от инвеститори в рамките на събранието на акционерите, което е планирано на 28 юни, и да приключи сделката за TMC през март 2018 г. Според официалната информация, инвеститорите са предложили $18 млрд. за полупроводниковия бизнес на Toshiba.

Тази сума е значително по-малка от $19,8-те млрд., предложени от конкурентния участник в търга – американската Broadcom в партньорство с частната инвестиционна компания Silver Lake, също от САЩ. В търга участва още Foxconn заедно с Apple, Dell и Kingston Technology.

Изборът на държавни инвеститори ще гарантира на Toshiba одобрение на сделката от страна на японското правителство, което е силно заинтересовано да запази контрола върху високотехнологичния бизнес на компанията. Освен това самият факт, че преговорите за избор на инвеститор се проточиха няколко месеца, не оставя съмнение, че одобрение ще получи само вариантът с правителствено участие, смятат анализатори.

Коментар