Microsoft: Има истинска кадрова криза

Недостигът на висококвалифицирани специалисти за хай-тек индустрията достига размерите на истинска криза, смята изпълнителният вицепрезидент на Microsoft Брад Смит.На пресконференция тази седмица компанията обяви намерението си да използва своето политическо лоби за запълване на хилядите свободни места с чуждестранни специалисти. Това може да се постигне чрез увеличаване на броя на издаваните от САЩ визи за квалифицирани кадри, съобщи thehill.com.

Мicrosoft настоява правителството да инвестира в образование, за да бъдат обучени кадри на място в САЩ в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM).

Освен това Microsoft иска да бъдат издадени допълнителни 20 000 H1B визи на висококвалифицирани специалисти, както и преразпределение на още 20 000 от свободните зелени карти за хай-тек имигранти. Предлага се компаниите да плащат по 10 000 долара за нает специалист с H1B виза и по 15 000 долара за тези със зелена карта.

Дори и малките стартъпи биха платили тези суми, за да наемат квалифицирани чуждестранни специалисти, твърди Брад Смит. Самата Microsoft не диференцира плащането на служителите според тяхната националност, уверява мениджърът.

Microsoft се опасява, че работните места ще започнат да мигрират към други страни, в които обучението на хай-тек специалисти е с по-висок приоритет отколкото в САЩ, допълва Смит.

Софтуерният гигант от Редмънт е обявил 3400 свободни позиции за изследователи, разработчици и инженери, което е ръст от 34% спрямо миналата година. Компанията се надява, че конгресът ще разгледа съответния законопроект през следващата година.

Коментари по темата: „Microsoft: Има истинска кадрова криза”

добавете коментар...

  1. Indiec

    Всичко ще се аутсорсне към Индия и Китай, скоро тук няма да има нищо…

  2. Пешо

    Същото ще стане в България – ще търсят и наемат чужди високо квалифицирани специалисти наред с разни юпита, "бели якички"

  3. :)

    Много уместен въпрос на mhm.

    Ето няколко причини:
    1. Повечето фирми се напатиха с outsourcing на сериозни проекти. Предпочитат сериозната разработка да е в централата, да виждат хората очи в очи.
    2. "Разходите ще са наполовина" не е много подход към правенето на качествени продукти. Тва е подход към правене на посредствени продукти.
    3. Най-големите разходи на MS далеч не са за заплати, т.е. те едва ли ще спестят кой знае колко много от бюджета си, ако започнат да плащат 1/2 заплати.

  4. mhm

    А защо не ги откриват тези работни места тук в България??? И разходите ще са им наполовина!

Коментар