Пазете децата онлайн: англо-американската защитна стена

Достъпът до интернет носи на децата не само вреда, но и полза
(снимка: CC0 Public Domain)

Водещите западноевропейски държави, САЩ и Обединеното кралство, пристъпиха към реализацията на мащабен план за защита на децата от опасно съдържание в интернет. Всъщност това е ново трансатлантическо сътрудничество, което може да доведе до обща система за защита на децата в глобалната мрежа. 

Нещо подобно вече съществува, но на Изток – в Китай, където от години работи „Голямата китайска защитна стена”. Това е система за интернет цензура, която блокира достъпа на китайски граждани и гости до сайтове с нежелано от властите съдържание.

Защита на новото поколение

Властите на САЩ и Обединеното кралство работят заедно за „увеличаване на нивото на защита на децата в световната мрежа”, става ясно от изявление, публикувано уебсайта на британското правителство.

Като част от сътрудничеството страните, разделени от Атлантическия океан, вече създадоха специална работна група, в която участват представители на двете държави. Нейните задачи включват, наред с други неща, генериране на нови идеи за защита на непълнолетни интернет потребители.

САЩ и Обединеното кралство възнамеряват не само да обменят опит в защитата на непълнолетни от предполагаемо опасно съдържание, но и да внедрят съвместни решения за този проблем.

Както в Обединеното кралство, така и в по-голямата част от американските щати, за деца се считат хората под 18 години. Изключение правят щатите Алабама и Небраска, където възрастта за пълнолетие е 19 години, както и Пуерто Рико, Мисисипи и Колорадо – прагът там е 21.

От какво ще пазят?

От съвместно официално изявление на министъра на технологиите на Обединеното кралство Питър Кайл и министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо става ясно от какво трябва да бъдат защитени децата, които използват интернет. Списъкът включва: сексуална експлоатация и малтретиране, тормоз, кибертормоз; обидно съдържание, включително технологично улеснено насилие, основано на пола; съдържание, което насърчава самоубийство, самонараняване и хранителни разстройства.

„Платформите трябва също така активно да се борят с най-вредното незаконно съдържание и дейност”, се казва в съвместно изявление на САЩ и Обединеното кралство. „Това включва сексуална експлоатация и злоупотреба с деца, както и съдържание, което засяга непропорционално жените и момичетата, като тормоз, насилие в интимни изображения и контролиращо или принудително поведение”.

Компаниите могат доброволно да разширят тези защити за деца, живеещи по целия свят, за да подобрят здравето, безопасността и поверителността на децата.

За вредите и ползите

Същевременно, британските и американските власти разбират, че достъпът до интернет носи на децата не само вреда, но и полза. Питър Кайл заяви, че „онлайн светът носи невероятни ползи за младите хора, обогатявайки тяхното образование и социален живот”. „Но това преживяване трябва да се случи в среда, в която безопасността е вградена в нея от самото начало, а не като последваща мисъл”, добави той.

„Тъй като все повече деца в САЩ и по света имат достъп до онлайн платформи за обучение и социални медии, рискът също се увеличава”, каза Джина Раймондо. „Ето защо ние предприемаме необходимите стъпки в Съединените щати и с нашите партньори в Обединеното кралство, за да защитим поверителността, безопасността и психичното здраве на децата”.

Според публикация на уебсайта на правителството на Обединеното кралство, над 6 от 10 тийнейджъри на възраст от 13 до 17 години в САЩ и Великобритания използват TikTok, Snapchat и Instagram, а почти 9 от 10 активно използват YouTube.

Властите на двете страни обръщат внимание и на факта, че децата започват да използват социалните мрежи в много ранна възраст. Почти 40% от децата на възраст от 8 до 12 години в САЩ и 63% от децата на възраст от 8 до 11 години във Великобритания са отговорили положително на въпроса дали използват подобни услуги.

Сътрудничества и закони

Вероятно в бъдеще САЩ и Обединеното кралство ще си сътрудничат с други страни за подобряване на безопасността на децата в интернет. „Трябва да продължим да се застъпваме за по-голяма прозрачност в онлайн платформите, включително ясни и достъпни условия за обслужване и практики за онлайн безопасност”, се казва в съвместното изявление. „Това ще помогне на правителствата, регулаторите, независимите изследователи и обществеността да разберат по-добре технологиите, които оформят живота на децата”.

САЩ и Обединеното кралство са уверени, че са „необходими допълнителни независими изследвания от обществен интерес, за да се направи оценка на въздействието от прекомерната употреба на социални медии и смартфони върху развитието на децата и да се даде възможност на изследователите и политиците да работят за стабилна рамка за оценка на рисковете за децата на различни етапи от тяхното детство и юношество”.

„За да подкрепим подобни изследвания, трябва да обмислим да работим за увеличаване на достъпа до данни от онлайн платформи за независими изследователи, като запазваме поверителността. Рисковете и предизвикателства, свързани с цифровата среда, непрекъснато се развиват с новите технологии, включително генеративния AI. Трябва да гарантираме, че изследванията на въздействието на тези нови технологии вървят в крак с тяхното развитие”, се казва в изявлението.

Двете страни вече са подготвили документи, регламентиращи използването на интернет от непълнолетни. В Съединените щати беше приет Kids Online Safety Act (KOSA), който задължава онлайн услугите да прилагат механизми за намаляване на отрицателното въздействие върху съзнанието на децата и развитието на тяхната зависимост в социалните мрежи.

Обединеното кралство също има подобен закон, но не всички негови разпоредби все още са влезли в сила. Законът трябва да заработи напълно през 2025 г.

Коментари по темата: „Пазете децата онлайн: англо-американската защитна стена”

добавете коментар...

  1. Иванчо Глупака

    Ще бъде абсолютно безопасен – освен тях, никой друг няма да може да подслушва. 😀

Коментар