Иван Христов е третият изпълнителен директор на ББР

Иван Христов е един от тримата ръководители на Българска банка за развитие

Иван Христов е един от тримата ръководители на Българска банка за развитие

Иван Христов бе избран за третия изпълнителен директор на Българска банка за развитие с решение на управителния съвет, влязло в сила на 10 януари.

В момента кредитната институция се ръководи от председателя на УС и главен изпълнителен директор Димо Спасов, заместник-председателя на УС и изпълнителен директор Билян Балев и Иван Христов, член на УС и изпълнителен директор.

Иван Христов е в състава на Управителния съвет на ББР от септември 2013 г. Завършил е „Индустриален мениджмънт” в Техническия университет в София и „Финанси, кредити и застраховане” в Стопанската академия в Свищов. Кариерата му преминава през БНБ, Първа частна банка и Централна кооперативна банка. В продължение на 10 години Христов заема поста регионален мениджър на Райфайзен банк за региона Сливен и Ямбол. През 2011 г. поема ръководството на отдел „Териториално развитие и човешки капитал” в Токуда банк.

Българска банка за развитие е държавна финансова институция, насочена към подкрепата на микро-, малките и средни компании в България. Тя е една от четирите банки с най-висок дългосрочен кредитен рейтинг у нас (BBB-). Общият капитал на банката е в размер на 1 587 млн. лева. Основна част от ресурсите й се формират от привлечени средства от кредитни институции, като най-голям е делът на средствата от международни финансови организации.

Банката за развитие предоставя директно и он-лендинг финансиране на микро-, малки и средни фирми и стартиращи предприятия. ББР партнира на бизнеса не само в частта предоставяне на финансиране, но и като консултант за новосъздадени компании.

Коментар