ББР и МИБ ще финансират съвместно бизнес проекти

Изпълнителните директори на ББР и МИБ подписаха меморандум за сътрудничество, който ще разкрие нови възможности за финансиране на българския бизнес

Изпълнителните директори на ББР и МИБ подписаха меморандум за сътрудничество, който ще разкрие нови възможности за финансиране на българския бизнес

Българска банка за развитие (ББР) и Международната инвестиционна банка (МИБ) започват да финансират съвместно проекти за българския бизнес. Меморандумът за сътрудничество между двете финансови институции бе подписан днес от Билян Балев, зам.-председател на Управителния съвет на ББР, и Владимир Ливенцев, зам.-председател на УС на МИБ.

Документът регламентира отпускането на синдикирани заеми за малките и средни компании в България, които искат да развиват бизнеса си и да реализират нови инвестиции. Двете банки ще споделят риска по кредитите, което ще позволи по-голям размер на инвестициите и постигането на по-добри лихвени условия за крайните клиенти.

МИБ – мултинационална банка за развитие, в която българската страна е втори по големина акционер, е партньор на ББР от 2012 г. През 2013 г. ББР получи кредитна линия в размер на 20 млн. евро за финансиране на малки и средни предприятия в България. Средствата бяха предоставени за срок от 7 години и използвани както за директно кредитиране на компании, така и за финансиране на програми за подкрепа на българския бизнес, реализирани от търговските банки.

„Документът, който днес подписваме, ще насърчи новите инвестиции в България, увеличавайки възможностите ни за подкрепа на нейното икономическо развитие”, коментира Владимир Ливенцев.

МИБ е създадена на 10 юли 1970 г. с подписването на междуправителствено споразумение. Към момента акционери във финансовата институция са България, Виетнам, Куба, Монголия, Русия, Румъния, Словакия и Чехия. През ноември 2014 г. Управителният съвет на МИБ одобри отново членството и на Унгария.

Основен приоритет на финансовата институция е подкрепата за малките и средни предприятия, както и финансирането на значими социално-икономически и инфраструктурни проекти.

Коментар