Жените – по-образовани, но получават по-малко

Жените в Европа продължават да получават по-ниски заплати и пенсии и да са по-слабо представеният пол сред хората, заемащи властови и ръководни позиции, въпреки че Старият континент е сред водещите региони в света по отношение на равенство на половете.

Неравенствата между мъжете и жените в ЕС се изкореняват трудно. Според индекса на Европейския институт за равенството на половете в ЕС, като цяло е извървян около половината от пътя към целта.

„Имаме нужда равенството на половете да се завърне на върха на политическия дневен ред на ниво ЕС“, заяви Ернест Уртасун (Зелени/ЕСА, Испания), автор на доклад, който бе одобрен от парламентарната комисия по права на жените на 6 февруари. Европейският съюз и отделните страни в него трябва да засилят усилията си за преодоляване на различията във възможностите за кариера и в заплащането, призовава докладът.

По скала от 1 до 100, където 100 означава пълно равенство, общият показател за ЕС по данни от 2012 г. е 52,9, което е напредък от само 1,6 точки спрямо 2005 г. България е сред последните страни в класацията с резултат от 38,5, като след нас остават Гърция с показател 38,3, Словакия с 36,5 и Румъния с 33,7, според публикуваните данни в сайта на Европейския парламент.

Индексът за равенството на половете е сформиран чрез оценяване на постигнатото в шест области – работа, заплащане, обучение, време, власт и здраве. С настоящия темп на напредък, ще са необходими още 70 години, за да се постигне равенство в заплащането на мъжете и жените, показват оценки на Европейската комисия.

Съгласно цитираните данни, заетостта сред жените в ЕС е достигнала исторически връх от 64% през 2015 г. В същото време заетостта сред мъжете е 76%, а четири пъти повече жени, отколкото мъже, работят на непълно работно време. Това се обяснява с по-високите отговорности на жените в семейния живот: те извършват около три четвърти от домакинската работа и две трети от родителските задължения.

Средностатистически жените са по-добре образовани, но имат по-ниски доходи от мъжете, като разликата в заплащането между половете е изчислена на 16,1% през 2014 г. При пенсиите тази разлика е още по-голяма – 40,2% през 2014 г., като в половината от страните-членки тя се увеличава.

Представителството на жените в националните парламенти се разраства – през 2005 г. 21% от депутатите в страните-членки са били жени, а през 2016 г. техният дял е 28%. За същия период в Европейския парламент делът на жените евродепутати се е увеличил от 30% на 37%.

Приетият в парламентарната комисия текст подчертава нуждата от създаване на правна рамка за подобряване на баланса между личен и професионален живот. Той също така посочва, че политиката на икономии в последните години е засегнала жените в по-голяма степен – в публичния сектор работят повече жени и съкращенията в него съответно се отразяват повече върху тях.

Намаляването на социалните и здравните разходи също поставя допълнителна тежест върху жените предвид техните традиционни функции в семейството, се посочва още в доклада.

Коментари по темата: „Жените – по-образовани, но получават по-малко”

добавете коментар...

  1. ми ся

    аве не разбрахте ли, ч е вече темите като неравенство между расите, половете, гейовете не се смилат вече от матряла и водят до контра реакция – например Британия и САщ, скоро навсякъде!

  2. Жоро

    това че са по-образовани, не значи, че са по-умни или по-можещи 🙂

  3. cybercop

    В смисъл – повече от тях имат дипломи. Ами, хубаво. Щеше да бъде още по- хубаво, ако нивото на образование на доста от днешните висшисти не беше под това на четвърти клас при старата образователна система. И, дипломата беше подплатена с реални знания – примерно, ремонт на автомобил, работа на струг или друга машина. За шефове, местата са малко и е принципно недопустимо и пагубно за всяка компания/огранизация да се назначава управленски кадър без практически опит в сектора. Чисто теоретична хипотеза за недопустимост е, за министър на образованието да се назначи човек, който не знае азбуката и мисли, че хан Крум и хан Кубрат са един и същи човек.

  4. Anonymous

    Не съм съвсем съгласен с физика относно умствените способности на жените. Всъщност, жените мислят по различен начин и допринасят за високо интелектуалните дейности.

    Аз, обаче, имам друго важно наблюдение:
    За годините, в които работя, досега винаги ръководители (“тийм лидъри”) са ми били значително по-некадърни от мен хора; и така до ниво Технически Директор.

    Като твърдя, че са по-некадърни, не говоря за личностни различия. Доказвал съм компетентността си многократно пред самите тия – обяснявам им защо техните предложения са лоши, давам мои и ги защитавам. При това НИКОГА не са успявали да дадат каквито и да е доводи срещу моите решения, макар и да са се напъвали с дни да мислят как да ме контрират. Правили са опити с безсмислени доводи, колкото целия екип да започнат да ги гледат странно, но винаги е било – така ще стане, защото така аз казвам. Резултатът в 100% от случаите е плачевен 😀

    И работата е там, че далеч не съм бил единственият в екипите, в които съм работил. Винаги има поне още един, често 5-6 души, които очевидно имат повече умствен капацитет от шефа. Което от своя страна е просто доказателство, че масово биват повишавани некадърни натегачи, често най-некомпетентните. Или просто тези, които за N години не са напуснали.

    В този смисъл, по-квалифицираните жени е нормално да са по-ниско платени. Напълно логично следствие от факта, че по-високо квалифицираните мъже са на по-ниски позиции и по-ниско платени.

    П.П. – Не съм минавал през всички компании, за да обобщавам, но от разговори и с други хора в бранша, се убеждавам, че тенденцията е масова. Винаги има изключения, за щастие.

  5. физик

    Пак поредните манипулации. Хората, които правят подобни изследвания не си дават сметка за разликите в биологията и психологията на жената и мъжа. От там им идва крива сметката, а не че има реално неравенство.

    Едно към едно равенство на половете е невъзможно, откажете съм (към ЕС). Очевадно е, че жените не избират или не предпочитат такива професии както мъжете. Това е по чисто биологични и психологически причини. Средната жена има малка част от физическата сила на мъжа – съответно няма как да има предимство в професии, в които се изисква повече физическа сила – като армия, полиция, охрана, строителство. Същото важи и за по интелектуалните професии като програмиране, наука, ръководене на бизнес – т.е. там където се изисква голямо умствено напъване и къртовски умствен труд пак има и ще има по-малко жени – психологическите и умствени усилия са прекалено големи, за да може средно-статистическата жена да издържи на такова натоварване (особено ако иска да има семейство и деца). Което не значи, че няма изключения, но процентно те са по-малко от мъжете.

    Като заключение – опита изкуствено да се изравнят подобни проценти, тип 50% на 50% единствено ще доведе до съсипване на жената и мъжа – най-малкото ще вкара в системата недоклатени (некомпетентни) кадри само и само да се запълнят едни проценти. Важното е хората да имат равни права, а те ги имат – от там нататък квото изберат е тяхна воля. Никой не е спрял жени да стават миньори, програмистки, полицаи, войници и учени (и те стават само дето процентно са в пъти по-малко заради характера на работата). Така че за мен проблем няма, проблема е в главите на въпросните борци за социална справедливост – трябва някак си да си изкарват прехраната, хвана ли са някакъв клон и си го стискат здраво до припадък.

  6. Anonymous

    тези съвременни кифли само висят в моловете и магазините , въпросът е за какво да получават повече пари като нищо не разбират и не могат, не съм видял жена кофражист или арматурист или програмист или да проектира платки и да пише софтуер.
    Когато кифлите се научат да работят като мъжете тогава ще получават като мъжете.

Коментар