Жените могат да решат дефицита в ИТ сигурността

Масовото привличане на жени в киберсигурността има решаващо значение за работодателите, тъй като ще им помогне да съкратят кадровия дефицит

Глобалният пазар на киберсигурност ще се сблъска с недостиг на 1,5 млн. специалисти към 2020 г., сочи прогноза на браншовата организация ISC. Един от начините за решаване на очертаващия се проблем е да бъдат привлечени повече жени към професията.

В момента само 10% от специалистите в сферата на цифровата сигурност са жени, което е един от най-фрапантните дисбаланси в професионалните среди.  Недостатъчната представеност на жените е факт и в ръководните позиции в киберсигурността. Според оценка на PwC, мъжете имат четири пъти по-големи шансове да попаднат в топ мениджмънта, а в средния ешелон ръководители жените се срещат девет пъти по-рядко от мъжете.

Проблемът не се свежда единствено до образованието. Проучванията показват, че над 58% от жените в сферата на киберзащитата имат специално образование, докато при мъжете този показател е 47%. Очевидно, жените са способни да получат адекватно образование в ИТ сигурността, но в даден момент се отказват от кариера в тази област.

Масовото привличане на жени в киберсигурността има решаващо значение за работодателите, тъй като ще им помогне да съкратят кадровия дефицит, който настъпва неизбежно с разширявана на тази ИТ сфера. Неотдавнашните атаки с рансъмуер WannaCry и Petya повишиха рязко интереса към темата ИТ сигурност и може да се очаква ръст на разходите за киберзащита, а това ще изисква нови квалифицирани кадри.

Още отсега обаче разработчиците се сблъскват с недостиг на специалисти по ИТ сигурност. Проблемът ще се изостря с ръста в търсенето на софтуер и решения за киберзащита, очакват анализаторите.

Сферата киберсигуростта е доста сложна и изисква разнообразни умения и компетенции от екипите. Ето защо присъствието на хора от различен пол сред разработчиците повишава вероятността за по-бързо и по-успешно решаване на проблемите и изпълнение на задачите, смятат експертите. Казано по-просто, смесените екипи с равномерно разпределение на половете могат да работят по-ефективно и да генерират повече приходи на компаниите.

Освен това опитът показва, че в сферата на киберсигурността жените в по-голяма степен са склонни към екипна работа, което е от ключово значение при разработката на софтуер.

От друга страна, привличането на жени в сферата на киберсигурността е изгодно и за самите тях, тъй като ще им позволи да станат служители в компании, които дълго време са считани за изключително мъжки, да повишат квалификацията и професионалната си ценност. Работейки в тази област, жените ще могат да претендират за по-голямо заплащане и освен това няма да подлежат на съкращения в близко бъдеще.

Прогнозите сочат, че разходите за киберзащита ще нараснат до 101 млрд. долара през 2018 г., което е 35% увеличение за период от три години. А това означава и по-привлекателни възнаграждения за работещите в сферата на ИТ сигурността.

Коментари по темата: „Жените могат да решат дефицита в ИТ сигурността”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Искат да направят жените програмистки, защото се съгласяват на по – ниски заплати.

  2. Anonymous

    Няма дефицит на кадри в ИТ. Не го ли разбрахте вече? Желаят да създадат сериозен излишък на кадри за да свалят заплатите. Нищо лично. Просто бизнес.

  3. olo

    А google уволни вчера програмист, казал че жените не стават за програмистки.

  4. име

    Разбира се, че жените ще решат този проблем! Няма мъжете да почнат да раждат/ не че вече не обявиха нещо подобно с мъж, дето преди е бил жена, а сега ходи с брада и бебе в ръце/.

  5. Програмист

    кога ще видим жени кофражистки , зидаро-мазачки , автомонтьорки , програмистки , пожарникарки и други където мъжете са 100% персонал , най-малко вие можете да говорите за дискриминация
    не само да заемат ръководни длъцности както досега , това и пълни кретени го могат затова са толкова много и големи катастрофите с големите фирми които назначават жени за ръководители че и цели държави катастрофират

  6. Кръстьо

    Жените май са пенкилер. Те да раждат, те да се грижат за дома, те да бачкат …
    А на мъжете ?

  7. terwf43@abv.bg

    Не го разбирам това да се назначават жени в ИТ сектора, само и само да има някакво равенство. Пълна тъпотия. Нека се докажат, че имат качествата за тази работа, а не да ги слагат защото едва ли не има квоти. Всичко се изкарва с идеята да няма дискриминацияяяяя. Ало…., а не е ли дискриминация срещу мъжете които са можещи, но се потискат в кариерно развитие, защото разбираш ли, трябва да се изпълни “нормата” за назначени жени.
    Жените искат да са равни, ама само когато им изнася. Защо не виждам такъв наплив за кофражистки? Жените искат равенство, ами отидете в строителството, там екипите също са само от мъже(99.999999%). Така ще коригирате “фрапантните дисбаланси в професионалните среди”.

  8. ((о))

    С женска логика как иначе.

  9. Anonymous

    катастрофи :

    мариса майер – yahoo
    мег уитман – hp
    джини ромити – ibm

  10. Anonymous

    Как точно жените ще решат проблеми в сферата на киберсигурността, след като не искат да учат ИТ? Да наемаме адвокатки, маркетинг и счетоводителки ли?

  11. LUD

    “Сферата киберсигуростта е доста сложна и изисква разнообразни умения и компетенции от екипите. Ето защо присъствието на хора от различен пол сред разработчиците повишава вероятността за по-бързо и по-успешно решаване на проблемите и изпълнение на задачите, смятат експертите.”

    Егати логиката…. Сложна материя и затова трябва да се наемат врачки, че да е разнообразно …..

  12. Програмист

    щом някъде има управленски места веднага се настаняват жените по върховете , а когато трябва да се копа код само мъже , докога некви патки недоучили ще се настаняват с парашути по върховете ?
    покажете ми една само програма писана от жена и веднага се съгласявам
    пълно малоумие

Коментар