Обикновен кран регулира скоростта на интернет

NetValve е изпълнен във вид на поставка, върху която е закрепен конвенционален ВиК кран, и се разполага между компютъра и модема

Шеговита на пръв поглед разработка набира средства в платформата за споделено финансиране Indiegogo. Става въпрос за устройство, което на външен вид и като функционалност наподобява водопроводен кран, но предназначен да регулира не потока на водата, а скоростта на интернет.

Очевидно хитроумният изобретател зад проекта NetValve иска да се възползва от внушението, че за съвременния човек интернет вече е като водата за всяко живо същество. Изобретението, ако бъде пуснато в серийно производство, ще се доставя за 79 долара.

Автор на идеята е Илкър Дъгли, системен и мрежов администратор в Близкоизточния Университет на Северен Кипър. От видеото се вижда как с помощта на NetValve човек може буквално да увеличи или намали скоростта на достъп до интернет чрез завъртане на клапата на крана.

„Вече не трябва да се занимавате с командния ред. Просто завъртете вентила. Plug and play”, казва Илкър Дъгли за своето изобретение.

NetValve е изпълнен във вид на поставка, върху която е закрепен конвенционален ВиК кран. Устройството се намира между модема и компютъра, които се свързват към него през Ethernet кабел.

„Ние вярваме, че ограничаването на честотната лента не трябва да бъде трудно. Вентилът се използва именно за лесно управление на скоростта. Просто защото работи като вентил, това е точно вентил”, обяснява Илкър Дъгли.

Кампанията в Indiegogo цели да събере 50 000 долара и ако това се случи, разработчикът обещава да започне производство и да достави устройството на всеки, който е дарил 79 долара или повече.

Авторите на проекта подчертават, че видеото е направено с прототип, но подкрепилите проекта ще получат серийно произведен премиум продукт. В допълнение, имената на всички, които даряват повече от 20 долара, ще бъдат публикувани на сайта на проекта.

Към момента само двама души са подкрепили странната идея с общо 75 долара. До края на кампанията обаче има още цял месец и проектът може в крайна сметка да събере целевата сума.

Коментар