Anet E10 – „направи си сам” 3D принтер с голям размер

Anet E10 e класически 3D принтер с голям размер и лесен за употреба

3D печатът става все по-достъпен за масовия потребител, благодарение на намаляващите цени на т.нар. 3D принтери. Несъмнено, това е една от най-перспективните и бързо налагащи се технологии, с всевъзможни приложения, вкл. печатане на прототипи.

Комплектът за 3D печат от типа „направи си сам” Anet E10 3D Printer DIY Kit изглежда много обещаващ и същевременно е достъпен на поносима цена за крайния потребител – около 315 долара в момента (със специален талон) от онлайн търговеца Tomtop.

Отличителна особеност на Anet E10 е конзолната кутия със собствено захранване

Подобна цена е изключително конкурентна, предвид качествата на 3D комплекта. На първо място, той може да печата предмети в обем 220х270х300 мм, по-голям от предишните DIY устройства на Anet, и освен това предлага повече възможности от тях.

Anet E10 e класически 3D принтер с голям размер и лесен за употреба, с рамка от алуминиева сплав, който работи по адитивна технология FDN, с нанасяне на материала слой по слой. Конструкцията на комплекта позволява бърз монтаж.

Впечатлява конзолната кутия на Anet E10 3D Printer DIY Kit, в която се намират LCD екранът, основната платка и захранващият блок (PSU 240W). На нея е монтиран и рулонът с нишката. Предвиден е също захранващ контакт с превключвател, какъвто липсваше при предишните 3D комплекти на производителя. Друг полезен елемент са предварително инсталираните обтегачи на осите X и Y, благодарение на което отпада нуждата потребителят да прави собствени подобрения.

Anet E10 може да печата различни предмети (цветна нишка не е включена в комплекта)

Принтерът работи устойчиво при висока температура – 240°C максимална за дюзата и 105°С максимална за леглото – и печата прецизно, с дебелина на слоя 0,1-04 мм и скорост 40-120 мм/сек. E10 може да работи непрекъснато в продължение на 48 часа и е сравнително тих. Предвиден е и охлаждащ вентилатор за намаляване на топлината, когато е необходимо.

3D принтерът е оборудван с Боудън екструдер, но липсва пълен метален край, което не позволява печатане при температура над 240°C (добавянето на по-мощно захранване в модела може да реши този проблем). Не се споменава за наличие на предварително инсталирани MOSFET, които загряват и поддържат постоянна температура на леглото над 60°C.

Конструкцията на Anet E10 позволява лесно сглобяване на принтера

Като цяло, E10 се явява значително родобрение спрямо предишните DIY комплекти Anet и най-доброто от всичко за тази цена. Голямо предимство е наличието на собствен захранващ блок (PSU), какъвто липсва в предходните модели. В допълнение, принтерът може да работи и офлайн, като за целта е предвиден слот за TF карти.

Anet E10 3D Printer DIY Kit се предлага в момента за $315,7, като тази цена е валидна при въвеждане на код (купон) за отстъпка  YYM3DP, с който устройството може да се купи с $15 по-евтино. Доставката е от склад на Tomtop в Германия ($10,71 до България, в рамките на 1 до 4 работни дни, по данни от онлайн магазина).

Коментар