Намиране на първа работа: съвети за начинаещи програмисти

Когато става дума за търсене на работа, обикновено възниква старата дилема, свързана с яйцето и кокошката и кое от тях е първо: работодателите обикновено търсят хора с опит, а търсещите работа имат нужда от опит, за да си намерят работа.

Софтуерният бранш не прави изключение и единственият начин да се разреши тази дилема е кандидатите да предложат качества и предимства, с които наистина да впечатлят един бъдещ работодател.

Какви са тези предимства?

Отговорът е съвсем прост – кандидати с наистина добри теоретични познания, много добро владеене на чужди езици (английският е задължителен), практически умения в различни други области, хора, които са интелигентни, старателни и амбициозни и които могат да допринесат с новаторски идеи, имат значително по-големи шансове.

За повечето компании наемането на кандидат без опит означава инвестиция в неговото развитие, именно затова този млад специалист трябва да покаже, че подобна инвестиция си заслужава.

„Основната цел, поради която работодателите организират ИТ курсове, стажове и обучителни програми, е да открият нови талантливи кадри и да ги отсеят на фона на неподходящите кандидати. Те инвестират, да кажем – хиляда лева в обещаващ човек, за да спечелят много повече в дългосрочен план”, коментира Денис Юхно, изпълнителен директор на DataArt България.

Опитът на компанията показва, че подобна инвестиция със сигурност си заслужава. „Има случаи, в които специалист със значителен предишен опит може да се окаже неспособен да се адаптира към променящата се динамика на пазара. Освен това, когато кандидатът е нов в индустрията, е много по-лесно да се подготви така, че да бъде подходящ за настоящите и бъдещите нужди на компанията”, казва Юхно.

Как се определя стойността на един кандидат за работа?

На пазара на труда действат същите правила, както при търговията – стойността се определя според търсенето и предлагането, както и според качеството на услугата (в случая – уменията на кандидата). Един начинаещ програмист може да поиска желаната от него заплата или да приеме финансовите условия, които са предварително определени от бъдещия работодател. Практиката показва, че при хората с незначителен опит е валидно по-скоро второто, отбелязва Денис Юхно.

От друга страна е важно работодателите да не подценяват начинаещия служител и да преосмислят възнаграждението му, когато той започне да натрупва опит. Ако например младши (junior) програмист прочете статистика, че средната заплата за подобна позиция е 1400 лв., а той получава 800 лв., сценариите обикновено са два – или да поиска повишение, или да започне да си търси нова и по-добре платена работа, ако подобно повишение му бъде отказано.

Именно затова пазарът на труда действа като затворена екосистема, при която трябва да се вземат предвид редица фактори, а заплащането е само едно от тях, казва Юхно.

„Когато кандидатът е нов в индустрията, е много по-лесно да се подготви така, че да бъде подходящ за настоящите и бъдещите нужди на компанията”, казва Денис Юхно, изпълнителен директор на DataArt България

Когато говорим обаче за висококвалифицирани софтуерни експерти с богат опит и умения, въпросът, свързан със заплащането, за повечето компании придобива съвсем различен смисъл. В този случай кандидатът бива нает не толкова, за да намали разходите на компанията, а за да повиши качеството и да намали рисковете.

Секторът на информационните технологии се различава от други сегменти най-вече по следните показатели:

  • Силно онлайн присъствие, както на кандидатите за работа, така и на фирмите.
  • За много работни места търсенето от страна на компаниите превишава предлагането на подходящи кандидати, което принуждава фирмите да адаптират своите политики в областта на човешките ресурси и методите за привличане и мотивиране на служителите.
  • Бързо увеличаване на заплатите в сравнение с други области или дори в сравнение с ИТ специалистите в западните страни.
  • Много бързо разпространение на информацията, свързана, както с положителни, така и с отрицателни мнения за дадена компания.

Кои обаче са факторите, които биха улеснили кариерното развитие на един прохождащ програмист и биха му помогнали да намери своето първо работно място? Със сигурност списъкът е дълъг, но има някои основни неща, които оказват съществено значение и с които е добре да се съобразите. Ето някои от тях:

1.Изберете професионално направление и конкретна технология

Как да изберем кариерното направление в областта на ИТ, когато нямаме опит в ИТ? Можете да потърсите работа, която има нещо общо с предишната ви работа, но с ИТ насоченост – например да се прехвърлите от мениджър продажби към специалист по продажбите в ИТ сектора или от мениджър на проекта до мениджър на ИТ проекти. Все по-често хора, реализирани в друга професия, решават да се преквалифицират, а практиката показва, че това е напълно постижимо.

Що се касае до избора на технология, тук има два варианта – да се насочите към популярна такава или да се специализирате в по-нишова. „И двата сценария имат, както плюсове, така и минуси. В единия случай, избирайки популярна технология, бъдещите специалисти ще се конкурират с голям брой хора. Ако изберат по-малко популярен програмен език, може значително да намалят шансовете си за намиране на работа”, коментира изпълнителният директор на DataArt България.

Други фактори, които влияят на подобен избор, са:

  • Какво е търсенето на специалисти, владеещи технологията, към която сте се насочили.
  • Какво е предлагането на курсове и обучителни програми, свързани с тази технология.
  • Каква е средната заплата за специалистите, владеещи тази технология.
  • Варианти на дистанционна работа/стаж.

Според повечето експерти, отнема значително по-малко време усвояването на технологии като HTML, CSS, WordPress, отколкото Java или C #, така че всеки сам трябва да прецени времето и възможностите си.

2.Запишете се на подходящи курсове и обучения

Със сигурност една от водещите стъпки е да запишете подходящи курсове, с които да натрупате познания, особено ако нямате никакъв опит. Вече съществуват много такива (както платени, така и безплатни) и е добро начало, с което да разберете дали изобщо програмирането е вашата сфера. Ако лесно асимилирате наученото и успявате да надграждате, с повече усилия и търпение развитието е напълно постижимо.

3.Бъдете реалисти по отношение на интервютата

„Много често начинаещите програмисти живеят с идеята, че нещата ще се случат бързо и веднага. Понякога наистина е така, но понякога е нужно време, за да намерят своята първа работа и дори могат да получат поредица от откази”, коментира Денис Юхно.

Според него е добра идея кандидатите да приемат първото си предложение за работа, дори и условията да не са особено добри, тъй като това е техният билет за по-нататъшен професионален растеж. „Ученето в продължение на месеци у дома няма да помогне обективно да прецените дълбочината на своите умения и знания и – най-важното, да натрупате опит в реалния работен процес”, допълва той.

4.Изграждайте контакти и промотирайте себе си

Важно е да навлезете в средата, в която искате да се развивате. За целта започнете да проучвате какви технологични общности има, какви курсове и семинари организират компаниите и как да презентирате себе си.

Опишете в своя LinkedIn  профил курсовете, през които сте преминали, технологиите, които ползвате, актуализирайте статуса си на „Looking for a job”. Можете да намерите различни Facebook групи, към които да се присъедините, гледайте видеоуроци в YouTube и активно комуникирайте с хора, които са в тази сфера и могат да ви помогнат със съвети, знания и препоръки.

Различните събития и конференции също могат да са ви много полезни, нерядко именно там може да се запознаете с подходящи хора, да научите полезни неща и да намерите работа или стаж.

Други полезни съвети за начинаещи програмисти:

  • Ако правите първите си стъпки в писането на софтуер, започнете със създаването на прости приложения (като Snake, Tetris, Chess) на програмния език, който изучавате. Веднага ще срещнете много въпроси относно структурите на данните, обектно-ориентираното програмиране и т.н. и това ще ви помогне да навлезете в детайлите.
  • Работодателят ще е много по-заинтересован да ви наеме тогава, когато сте в състояние да създадете работещо приложение (дори с минимална функционалност).
  • Разберете какви тестове и упражнения за интервю можете да срещнете в различни компании и се подгответе (търсете в Google: „тестови задачи <името на вашата технология>”)
  • Когато получите работа (дори нископлатена), ще имате по-голяма възможност за професионален растеж – така че – не бързайте да поставяте условия, а първо докажете какво можете.

Коментари по темата: „Намиране на първа работа: съвети за начинаещи програмисти”

добавете коментар...

  1. Старшинката

    Ех, джуни, джунииии … те 99% от тия толкова и работа вършат …

  2. Джуни

    То се е видяло че дори и за джуниър програмист в Булгария си е пълна мизерия!!!
    Кой луд ще работи ИТ на заплата под 2000 лв ****

Коментар