Изкуствен интелект на Microsoft създава уеб сайтове от скици

Създаването на дизайна на уеб сайтове ще става лесно – с ръчно нахвърляне на скици на интерфейса

Изследователи от Microsoft Azure създадоха софтуерен инструмент, който преобразува скици на потребителски интерфейси в HTML код с помощта на изкуствен интелект. Новата услуга Sketch2Code може да опрости процеса на разработка на уеб страници, като разчита идеята за дизайна, нахвърляна на лист хартия или на черната дъска.

Sketch2Code използва облачната услуга Microsoft Azure, а изходният код на софтуерния инструмент е публикуван под свободен лиценз в Github – най-голямата уеб услуга за хостинг и съвместна разработка на ИТ проекти, която корпорацията от Редмънд придоби по-рано тази година.

Как работи услугата? Преобразуването на рисунката в код се изпълнява на пет стъпки. На първата от тях потребителят зарежда снимка на скицата на интерфейса в облака на Azure. След това технологията за компютърно зрение се опитва да разпознае какви именно HTML елементи е изобразил потребителят и техните координати.

На следващ етап технологията открива текста в по-рано разпознатите елементи, а алгоритъмът за оформлението използва пространствена информация за всички гранични елементи, за да генерира мрежа, в която да се вместят. Механизмът за генериране на код използва всички събрани данни, за да създаде като краен резултат HTML-а на дизайна.

Ключов елемент от системата се явява моделът за компютърно зрение на Microsoft, който е обучен предварително да „дешифрира” ръчно нарисувани скици на уеб страници с указания за най-разпространените HTML елементи от рода на бутони, полета за въвеждане на текст, изображения и др.

Схемата на работа на новия софтуерен инструмент, базиран на облака Azure

Цялата информация, получавана от потребителя или генерирана от системата в процеса на конвертиране на скиците, вкл. изображения, резултати от разпознаването (предсказването) на елементите и данните за тяхното групиране, се съхраняват в облака Azure във вид на т.нар. BLOB (големи двоични обекти). Azure Function играе ролята на диригент, който координира работата на модулите на системата за генериране на код.

Microsoft се опитва не само да застави изкуствения интелект да преобразува човешка творческа дейност в разбираема от компютрите форма, но и да обучи машините на самостоятелна дейност. Така например, по-рано този месец компанията обучи популярния в Азия чатбот XiaoIce да пише китайска поезия на базата на показани изображения.

За целта Microsoft е създала невронна мрежа от две части: едната разпознава изображение и генерира стихотворение, а другата го оценява. Ако от гледна точка на алгоритъма резултатът е добър, стиховете се показват на човека и той ги проверява. При необходимост параметрите се пренастройват дотогава, докато стихотворението не бъде одобрено – по този начин системата се самообучава и усъвършенства.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект на Microsoft създава уеб сайтове от скици”

добавете коментар...

  1. ..

    Малко е несериозно да се твърди, че работата на “уеб-сайтаджията” ще секне…

    Все едно да секне тази на автомонтьора. 🙂

    Казвам ви го от гледна точка на опитен уеб-сайтаджия 😉

    Неща тип “направи си сам” винаги е имало и ще продължава да има… но те обслюжват едно базово ниво.
    Нека не забравяме, че уеб-сайтовете са предназначени за ползване от хора. Следователно трябва да бъдат изработени от хора. И като такива, се чупят от време на време. Тогава идваме ние и спасяваме света 😉
    А компютрите не са хора и няма как да бъдат научени да бъдат.

  2. Full Stack Developer

    Как се казва Full stack developer Front + Backend съм оправям сайтове както и секретарки отпред и отзад. До предния ДЕВ не знам в какъв век живееш, за да не си в час!? Отдавна има пълна автоматизация гото CMS системи за управление на уеб съдържания. Примери много не си ли чувал бре за уордпрес, с който напълно компютърно неграмотни хора могат да вдигнат уеб сайт за 2 до 5 минути. Също и електронните онлайн шопове и каталози НИЩО работа.

    КОНЯ УМРЕ и ЩЕ ДОЙДЕ КРАЯТ НА така набедените за спецове УЕБ сайтаджии дето се смятат за голема работа! Това е неизбежно и няма нищо лошо прогрес и автоматизация на глупава и безсмилена работа като това да правят от пусто в празно сайтове. Уеб дивелопър дори масово ще стане като обида дори обслужващия чистач хигиенист ще е по-полезен.

  3. дев

    Да напише прост ХТМЛ да ,но нищо повече,а тея бази данни кой ще ги дигне,ами бекенда,ами десетките апита в една средноголяма система.Няма как да измести човешкия фактор,освен ако не говорим за прости ХТМЛ тагове

  4. Дивелопър

    Направят ли го да работи добре – всички уеб сайтаджиите ще останат без хляб и работа.
    Ще има сътресение на пазара на труда като се има предвид че 90% от ИТ работа у Булгария е за ниско квалифицирани писачи на сайтове.

  5. Аман

    оно шот естественио ентелект веч ич гу нема

Коментар