Mastercard вдига лимита за безконтактни плащания

Методът на безконтактни плащания най-често се използва в супермаркети и хипермаркети

Лимитът за верификация на картодържателите (CVM) за безконтактни плащания с Mastercard и Maestro в България ще бъде повишен от 25 на 50 лева. Промяната ще влезе в сила от 1 април 2019 година, съобщиха от картовия оператор.

В резултат на промяната, картодържателите на Mastercard и Maestro в България ще могат да плащат, без да е необходимо да въвеждат ПИН код за транзакции до 50 лв., което отговаря на нуждите и очакванията на българските потребители.

През 2017 г. делът на активните потребители с безконтактни карти в България достигна 54%, което е увеличение с 22% за една година. Методът на безконтактни плащания най-често се използва в супермаркети и хипермаркети (77%), в търговските вериги (68%), в бензиностанциите (41%) и в ресторанти/кафенета/заведения за бързо хранене (21%).

Средната стойност на една транзакция в страната надвишава настоящия лимит от 25 лв., като възлиза на 58 лв., което прави новият лимит от 50 лв. по-добре адаптиран към актуалните финансови потребности на потребителите. Увеличението на лимита ще позволи значително да се увеличи скоростта и удобството на голяма част от безконтактните транзакции.

В сравнение с останалите европейски държави, текущата граница на транзакции без ПИН в България е една от най-ниските. По-висок лимит съществува не само в западноевропейските държави (в Обединеното кралство сумата е 30 паунда или около 63 лв., във Франция и Ирландия – 30 евро или около 60 лв.), но и в много от страните от Централна и Източна Европа (в Литва CVM лимитът е 25 евро или около 50 лв., в Румъния – 100 леи или около 42 лв., в Словакия – 20 евро или около 40 лв.).

Глобалната тенденция в държавите, в които лимитът за верификация на безконтактни плащания е с ниска стойност, е той да се повишава – през 2019 г. в Полша, където 9 от 10 плащания в големите вериги за търговия на дребно са безконтактни, лимитът на CVM ще бъде повишен от 50 PLN (около 23 лв.) на 100 PLN (около 45 лв.).

Практиката от други пазари показва, че увеличаването на лимита на CVM позволява на потребителите да плащат по-често безконтактно и да разнообразяват покупките, направени по този начин. И в крайна сметка води до по-редовно, ежедневно ползване и създаване на нови потребителски нагласи.

В същото време по-мащабното навлизане на безконтактните плащания е пряко свързано с адаптирането на мобилните разплащания и популяризирането им в страната и чужбина, което води до увеличаване на ръста на приходите на търговците.

Процесът за повишаване на лимита за верификация за безконтактни плащания с Mastercard и Maestro без въвеждане на ПИН в България се развива поетапно – от месец юли 2018 г. всички ПОС терминали в страната са безконтактни; до месец март 2019 г. терминалите ще бъдат преконфигурирани; а от 1 април 2019 г. ще влезе в сила новият лимит за CVM.

Коментари по темата: „Mastercard вдига лимита за безконтактни плащания”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Някой да сподели ако по някакъв начин ми изченат няколко по 50 лева от тези удобни безконтактни плащания, при оплакване банката в БГ как реагира?

  2. ха

    Бай Хой е прегърнал с две ръце държавната политика, която му е промила мозъка до един единствен Хой… И да го светна, че банковите преводи са проследими само за обикновените простосмъртните потребители, за да бъдат държани изкъсо. Кражби от банковите сметки си стават, обаче, без никакви проблеми – случаи в интернет за източени карти колкото си искаш и то съвсем пресни такива. Иначе за мошениците отива превода до офшорнна зона … и до там проследяването.

  3. Бай Хой

    Толкова сте нелепи… Не може да сте истински. Единия обяснява че колкото по-задоволен бил човек – толкова по-малко пазарувал. Ами че нали е задоволен точно защото си е напазарувал. Задоволен е с храна, с дрехи, с дом, с кола, с телефон, всичко това се купува с пари, Ганьо. Другия гледал един вайръл клип от преди няколко години и си мисли че в градския транспорт е пълно с крадци с безконтактни терминали в ръцете. Само че безкотнактната карта не хваща дори през дънковия плат, да не говорим ако е пъхната в портфеил или специална кутийка за лични документи и кредитни карти.
    Шматки като вас са в основата на факта че сме изключително кешово ориентирано общество и на последно място по внедряване на електронно услуги, електронни и безконтактни разплащания като Google Pay, Samsung Pay, Apple Pay и прочие. Най-много пари се перат и крадат от кешово плащане в пликове, а най-малко когато всеки лев минава през банката и е леснопроследим.
    Влезте в 21 век Ганьовци.

  4. ха

    То това е част от технологията на парите. Колкото са по-задоволени хората, толкова по-малко купуват. Колкото по-малко купуват, то толкова по-малко пари се въртят и по-малко хора се стимулират да работят. Тогава на помощ идват начините за подпомагането на кражбите. Например защо автомобилите се крадат толкова лесно, след като много лесно може да се направи да се поне 100 пъти по-предпазени за кражба? Също така добре известна е практиката за прилагане на консумативи за умишленото стареене на стоките.

  5. Иван

    То по тази логика с преносимия терминал, дай да изхвърлим компютрите и да работим с тефтерите и моливите…..

  6. Yo

    В YouTube има демонстрации колко лесно могат да ти вземат пари през дрехите с преносим терминал. Това е най-абсурдната технология от гледна точка сигурност. Идеята уж е да стане по-удобно от кеш, но е най-удобно за джебчиите.

  7. мда

    Хмм това хич не съм убеден че е добре от гледна точка на сигурността…

Коментар