Разминаваме се с глобална тенденция за работните места

Рекорден брой работодатели по целия свят планират да увеличат или запазят броя на служителите си в резултат на автоматизацията (източник: CC0 Public Domain)

Роботи, които взимат професиите на човека – дебатът на десетилетието. Но изглежда, че е вярно точно обратното. Според доклада „Търсят се хора: роботите имат нужда от вас“ на ManpowerGroup за трета поредна година повече работодатели – 87%, планират да увеличат или запазят броя на служителите си в резултат на автоматизацията.

ManpowerGroup анкетира 19 000 работодатели от 44 държави как ще повлияе автоматизацията върху ръста на работните места през следващите две години. Само в България, Унгария, Чехия, Норвегия, Словакия и Румъния компаниите предвиждат на намалят броя на наетите, тъй като в тях доминира недоверие в съществуващите на пазарите им технически умения.

Компаниите, които се дигитализират, се разрастват и този ръст създава все повече нови видове работа. Организациите, които вече автоматизират свои задачи и напредват с дигиталната си трансформация, са най-сигурни в увеличението на заетостта.

Недостигът на таланти в глобален мащаб е на 12-годишен връх и се появяват нови умения със скоростта, с която изчезват стари. Преобладаващата част от компаниите планират да изградят таланти в много по-голяма степен от преди и тази тенденция не изглежда да се забави – 84% от работодателите предвиждат да разширят уменията на своята работна сила до 2020 г.

Фокусът върху роботите, които елиминират работни места, отвлича вниманието от реалния проблем“, каза Джонас Прайсинг, председател и главен изпълнителен директор на ManpowerGroup. „Все повече роботи навлизат в работната сила, но това важи и за хората. Технологиите няма да си отидат и наша отговорност… е да станем главни учещи директори и да измислим как да интегрираме хора и машини.

По неговите думи, ученето днес не може да се случва като в миналото. Ето защо компанията надгражда уменията на хората от западащи индустрии като текстилната и ги подготвя за позиции в сектори с висок растеж, включително киберсигурност, модерно производство и автономно каране.

Ако се насочим към практически стъпки, които бързо и мащабно да разширят уменията на хората, организациите и индивидите наистина могат да станат приятели с машините“, допълва Прайсинг.

Резултатите от доклада показват още, че търсенето на ИТ умения расте съществено – 16% от компаниите очакват да увеличат броя на служителите в ИТ отделите, което е пет пъти повече от тези, които предвиждат да ги намалят.

Работодателите от сектор „Производство“ предвиждат най-големи промени в заетостта – 25% споделят, че ще наемат повече хора през следващата година, докато 20% ще наемат по-малко.

Очаква се растеж и на работните позиции, свързани с обслужване на клиенти, тъй като те изискват човешки умения като комуникация, водене на преговори, лидерство и умения за адаптация. Административните и офис позиции се свиват и се очаква броят на служителите да остане същият.

Коментар