Ключово гласуване за авторското право във вторник

Европейският парламент е пред ключово гласуване на реформа за авторското право, която ще засегне много сериозно онлайн платформите (източник: CC0 Public Domain)

Законодателите на ЕС ще гласуват във вторник дали да подкрепят реформата за защита на авторското право. Приети преди двадесет години, правилата вече не съответстват на днешната реалност с масово проникване на интернет, стрийминг услугите и социалните мрежи.

Предстоящото решение на Европарламента е последна стъпка в процес, който Европейската комисия започна преди две години с предложение за защита на културното наследство на Европа и обезпечаване на издателите, телевизионните оператори и артистите със справедлива компенсация от големите интернет компании.

Предлаганите правила ще принудят онлайн платформите да подписват лицензионни споразумения с музиканти, изпълнители, автори, издатели на новини и журналисти за използване на техните произведения в интернет.

Изискването към платформите за инсталиране на филтри за откриване на нарушения на авторското право, залегнало в прословутия чл. 13, предизвика сериозни протести. Организираната онлайн петиция срещу този засилен контрол събра над 5 милиона подписа.

Новите правила ще заставят онлайн платформите да блокират прекомерно съдържанието, за да избегнат правни рискове, коментира представител на Google, цитиран от Ройтерс. „Член 13 може да повлияе на голям брой платформи, големи и малки, много от тях европейски. Някои може и да не са в състояние да поемат тези рискове“, казва Кент Уокър, старши вицепрезидент по глобалните въпроси в Google.

Според критиците на подготвяната реформа, филтрите са скъпоструващи и освен това могат да доведат до грешно блокиране. Финландия, Италия, Люксембург, Нидерландия и Полша вече обявиха, че не поддържат реформата.

Коментар