Ученици впечатлиха с проектите си на ТУЕС Фест

Матей Вълов с наградата в категория „Софтуер“ за играта EscapeTUES (източник: ТУЕС Фест)

18 ученически проекта получиха награди в изложението „ТУЕС Фест“, организирано този уикенд в Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София.

Над хиляда души присъстваха на демонстрации на 70 технологични разработки, създадени от 150 ученици от 8-ми до 12-ти клас в училището. Носителите на първите награди в категориите „Компютърни мрежи“, „Софтуер“ и „Вградени системи и роботика“ бяха определени чрез система за електронно гласуване от посетителите на място, създадена също от ученици на ТУЕС.

Наградата в категория „Софтуер“ спечелиха осмокласниците Матей Вълов и Александър Асса за разработената от тях игра EscapeTUES. Победител в категория „Вградени системи и роботика“ стана Теодор Тодоров от 11 клас за своя Електроборд – нов икономичен начин за бързо предвижване в града и избягване на задръствания.

Теодор Тодоров спечели наградата в категория „Вградени системи и роботика“ със своя Електроборд (източник: ТУЕС Фест)

Посетителите определиха като най-добър проект в категория „Компютърни мрежи“ приложението WiFinder на 12-токласника Румен Величков, което намира пароли за безжичните мрежи в близост до потребителя.

Водещата тема на ТУЕС Фест беше „Технологии за всички“, по която работиха участниците в последния училищен хакатон HackTUES през м. март. Учениците демонстрираха не само изобретателност и находчивост в своите проекти, но и сериозни технически познания в сферите на мрежовите технологии, софтуера и вградените микрокомпютърни системи.

Румен Величков бе отличен в категория „Компютърни мрежи“ за приложението WiFinder (източник: ТУЕС Фест)

Освен наградите, определени от посетителите, компаниите партньори на събитието връчиха допълнителни специални награди на 15 други проекта. Представените технологии са разработвани от учениците като курсови работи, дипломни проекти, състезателни проекти в ученическия хакатон HackTUES 365, както и в извънкласни занимания.

Коментар