Фентъзи автори са сред най-четените от ИТ спецовете

Четенето на книги е едно от любимите занимания на ИТ специалистите (фото: CCO Public Domain)

Близо две трети (63%) от българските ИТ специалисти предпочитат да четат на хартия, а 37% в електронен формат. Това показва анкета, направена сред 200 служители в софийския офис на международната компания за ИТ услуги Endava.

Над половината (51%) от участниците в проучването споделят, че най-често четат на английски език, 44% – на български, а 5% – на друг език. Около 40% споделят, че най-често четат техническа литература с цел обучение, а останалите – за удоволствие. Сред най-предпочитаните жанрове са фантастика, езотерика, трилъри и биографични книги.

ИТ сферата е изключително динамична и един от ключовите фактори за успеха на всеки професионалист е желанието за трупане на нови знания и самоусъвършенстване, коментира резултатите от проучването Мариела Христова, управител на офиса на Endava в София, където е обособена библиотека с техническа литература с повече от 100 заглавия.

Проучването показва, че най-предпочитаните заглавия от техническата литература са „Clean Code” и „Code Complete”. В списъка убедително присъстват и книгите на българския гуру Светлин Наков.

Когато става въпрос за художествена литература, фаворитите на българските ИТ специалисти са фентъзи авторите Тери Пратчет, Джордж Р. Р. Мартин, Роджър Зелазни, Франк Хърбърт и Тери Гудкайнд. Наред с класиците Димитър Димов и Димитър Талев сред най-предпочитаните български писатели са посочени съвременни автори като Захари Карабашлиев, Васил Панайотов, Михаил Вешим, Милен Русков, Стоян Николов – Торлака и Емил Андреев.

„Резултатите от анкетата поставят под голям въпрос клишето, че ИТ специалистите се интересуват само от компютърни игри”, допълни Мариела Христова.

Коментари по темата: „Фентъзи автори са сред най-четените от ИТ спецовете”

добавете коментар...

  1. Илия

    А защо не споменавате Тимъти Зан,Артър Кларк и Фредерик Пол?
    Колкото до игрите,те са част от обучението на ИТ специалсисти!

  2. ILIEV

    А защо не споменавате Тимъти Зан,Артър Кларк и Фредерик Пол?
    Колкото до игрите,те са част от обучението на ИТ специалсисти!

  3. Lordoff

    Мдааа, да не говорим, че всеки сам по себе си е чешит… Това да не им е масата на гласуващите синьо, зелено, червени. И 1000+ е малка извадка за да сеправят такива генерални изводи. Статия-пълнеж!

  4. Anonymous

    Вероятно е донякъде вярно, но изводът е много генерализиран. “Българските ИТ специалисти” далеч не са тези 200 човека, които са ги анкетирали и ако се анкетират 1000+ човека, резултатът може да бъде доста различен.

Коментар