Защо Facebook препоръчва напълно непознати хора?

Алгоритъмът на предлагане на нови приятели във Facebook може да изглежда безобидно, но понякога създава смущаващи ситуации (снимка: CCO Public Domain)

„Хората, които навярно познавате” – Facebook ви предлага да се свържете с тях. Как точно избира кого да предложи – не знаят дори в самата компания. Но тези предложения понякога водят до притеснителни последствия.

За Еди Веласко това бил клиент на банката, където е работил. За Джулис Ийвъд бил човек, когото мернала да пие кафе на съседната маса в Starbucks. А за Бриджид Келин, която се грижела за умиращата си майка, това била медицинска сестра, която я посетила у дома.

Веласко, Ейвъд и Келин са само трима от всички, които са били силно изненадани от това как инструментът „Хората, които навярно познавате” във Facebook им препоръчва да се свържат с непознати лица, малко след първата им среща в реалния живот, пише Wired.com.

От години механизмът „Хора, които навярно познавате” препоръчва потенциални нови приятели във Facebook: там се появява снимка на момиче, с което сте учили в основното училище, бащата на най-добрия ви приятел, досадна бивша колежка или симпатичен младеж, когото сте видели на последния ред на залата с презентация за здравословно хранене.

Алгоритъмът зад „Хора, които навярно познавате” е толкова потаен, че поражда безумни предложения.

Много фактори

Facebook публично признава, че в този алгоритъм има четири фактора. Първо са хората, с които имате много общи приятели – най-честата причина за предложения, според Помощния център на Facebook. След това са хората, които се намират в едни и същи Facebook групи или в снимки заедно с вас. Третият фактор – това е да сте учили в едно и също училище или работили в една и съща компания. Четвъртият фактор са телефонни номера и имейли, които сте качили във Facebook (съзнателно или не).

Макар че допреди време Facebook казваше, че в алгоритъма се включват и „много други фактори”, този ред вече липсва от официалната страница на Помощния център.

Много хора вярват, че всъщност Facebook слуша разговорите им чрез микрофона на телефона, за да препоръчва продукти, и предложенията за нови приятели се базират на същата техника. В това вярва 23-годишният Веласко. Той работел като касиер. Дама, която била на гишето при него един ден, се появила като предложение за нов приятел във Facebook вечерта.

В теорията за подслушването вярва и 19-годишният Еверъдж, барист в Starbucks, който често вижда своите клиенти да се появяват като предложение за нов контакт в социалната мрежа.

Мъгла

Мъглата на мистерията около алгоритъма е толкова дебела, че дори Facebook не е особено наясно по въпроса. „Единственото нещо, което открих във всичките си репортажи за „хора, които навярно познавате”, е че дори хората, които работят там, нямат никаква представа как функционира механизмът”, казва Кашмир Хил – журналист, сред чиито теми на разследване е алгоритъмът на социалната мрежа за предлагане на нови приятели.

През 2016 г. Хил съобщи, че услугите за локация и местоположение са „един от факторите”, които Facebook използва в алгоритъма за предлагане на нови познанства. Твърдението дойде, след като говорител на компанията потвърди това пред журналистката. След публикуване на статията обаче Facebook оттегли изявлението си – твърдейки, че компанията само веднъж е провела „четириседмичен тест, използвайки услуги за местоположение” в алгоритъма на „Хора, които невярно познавате”.

През 2016 г. изданието Vox публикува статия по темата, когато Facebook заявява, че не събира текст и не извиква данни от профилите на потребителите. Две години по-късно, през март 2018 г., компанията призна, че събира подобни данни „от някои потребители на Android чрез приложението Messenger”, твърдейки, че не е излъгала Vox, защото „журналистите са питали само за Facebook, а не и за Facebook Messenger”.

Смущаващи случки

Алгоритъмът на предлагане на нови приятели може да изглежда безобидно, но понякога създава смущаващи ситуации. Неотдавна голяма група пациенти на един психиатър в САЩ получили препоръки да се добавят взаимно като приятели. Хил, разследвала тази история, предполага, че тъй като всички пациенти са имали вписан при себе си телефонния номер на психиатъра, Facebook навярно е приел, че това е мрежа от свързани хора.

През годините алгоритъмът е издавал неверни съпрузи на техните съпруги и е препоръчвал на жертвите на насилие да се „сприятелят” с насилниците си.

Никаква неприкосновеност

„Най-вероятно, макар че аз не добавям интервюираните в своя телефонен указател, те са ме добавили, което е довело до възникването на връзка, предложена от Facebook”, размишлява Хил. „Това, което е трудно… е да защитите неприкосновеността на личния си живот. Ако някой ви добави като контакт, тогава се получава изтичане”, казва Хил.

Както вече стана дума, контактите в Messenger са друг фактор, който социалната мрежа проучва внимателно. Сигурно има и още много, които остават тайна и за хората, занимаващи се сериозно с темата как работи този алгоритъм.

Разбира се, може и да става дума просто за съвпадение или за ефекта на „Баадер-Майхоф”: когато нещо (или някой) попадне в радара на нашето внимание, той започва да се „появява” наоколо с голяма честота. Може би клиентката на Веласко е била и по-рано в списъка на предложените „хора, които навярно познавате”, но той я е забелязал едва след посещението й в банката? Кой знае.

И все пак, всичко това е доста притеснително за мнозина. „Мисля, че по-страшното при „хора, които навярно познавате”, е това, че Facebook може много, много точно да предвиди кого познавате в реалния живот и кои са хората, които виждате в реалния си живот, защото имат достъп до всички тези данни, имат локацията на телефона”, казва Хил. „Те просто решават да не го използват, поне доколкото знаем”.

Коментари по темата: „Защо Facebook препоръчва напълно непознати хора?”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Следващият етап сензори в гащите на хората за измерване на настроението и взаимодествието им при общуване с други хора чрез тайни и сложни AI алгоритми.

    Също така чипиране на хората в крайници, после в самите мозъци

    Всичко върви по план и се осъществява.

  2. Anonymous

    Следят те чрез устройството, къде си бил и за колко време и ти предлагат за приятели други хора, които са били там за определено време.

Коментар