Месечен индекс следи търсенето на фрийленс специалисти

Желаещите да стартират дейност на свободна практика ще имат ясна представа доколко техните умения са търсени в интернет (снимка: Нет Ит)

Първи световен индекс за фрийленс специалисти въвежда българската компания Нет Ит. Проектът цели да предостави информация за най-търсените професии на свободна практика в глобален мащаб.

Индексът, поддържан от инкубатора на Нет Ит за фрийленсъри – freelancersincubator.com, ще следи 50 вида специалисти, основно съсредоточени в ИТ сектора. Чрез него хората, желаещи да стартират дейност на свободна практика, ще имат ясна представа доколко техните умения са търсени в интернет.

В същото време онези, които нямат подходяща професия, ще могат да се ориентират към кои умения да се преориентират. Имената на специалистите, включени в статистиката, са посочени според начина им на публикуване в големите сайтове за търсене на фрийленсъри.

„Един от големите проблеми пред младите хора по света, избиращи посока за развитие в университет или колеж, е коя да бъде тяхната професия. Този проблем съществува поради липсата на информация каква реализация може да очаква човек, завършвайки определена специалност. Още по-малко е ясно, доколко една професия е подходяща за работа на свободна практика като фрийленсър”, коментираха от учебния център Нет Ит.

Индексът за фрийленсъри се изчислява на база над 100 000 актуални проекта, набиращи специалисти на свободна практика. Проектите не са ограничени по територия и са публикувани от работодатели по целия свят, а за тях могат да кандидатстват фрийленсъри от всяка държава.

Индексът отчита колко процента от обявените задания са насочен към определен вид специалист, но с изискване той да работи на свободна практика. В него не се вземат предвид обявите за работа на трудов договор.

Според индекса на FreelancersIncubator.com за юли 2019 г., най-търсени са фрийленсърите със следните професии:

  • уеб дизайнери (6,11%)
  • уеб програмисти (5,78%)
  • писатели на статии (5,19%)
  • WordPress разработчици (5,04%)
  • Android разработчици (4,59%)

След тях се нареждат графични дизайнери (4,31%) и специалисти по маркетинг в социалните мрежи (4,09%). В дъното на таблицата са ASP.NET разработчиците (0,36%), създателите на графични видеа (0,30%) и специалистите по техническа поддръжка (0,24%).

Коментар