Adobe спря услугите си във Венецуела

Adobe беше принудена да прекрати услугите си за клиенти във Венецуела, поради санкциите (снимка: Adobe)

Американският разработчик на софтуер Adobe деактивира всички потребителски акаунти във Венецуела, поради санкциите, наложени от правителството на САЩ срещу латиноамериканската държава.

Компанията съобщи за решението си на своя официален уеб сайт, както и в Twitter. Всички потребители във Венецуела, засегнати от новите ограничения, скоро ще получат известие по имейл за блокиране на акаунтите им.

Adobe съветва клиентите от Венецуела до 28 октомври 2019 г. да свалят файловете си, съхранявани в облака на компанията – Creative Cloud, Lightroom, Document Cloud и Adobe Spark. След тази дата достъпът до тях ще бъде прекратен за неопределено време.

Така венецуелците няма да могат да използват нито платени, нито дори безплатни услуги на Adobe. Компанията няма да възстановява суми за предварително направени покупки и активни абонаменти за услуги.

От 2011 г. Adobe предоставя на клиентите достъп до своите продукти чрез абонамент. Едно от най-популярните SaaS решения на компанията е Creative Cloud, което включва популярните графични редактори Photoshop и Illustrator, приложенията Premiere Pro, Acrobat Pro PDF,  InDesign и др.

Корпорацията обосновава решението си с изискванията на указ №13884, който беше подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп през август 2019 г. Той предвижда блокиране на венецуелска собственост под американска юрисдикция, а също така забранява на американските компании да правят бизнес с частни компании от Венецуела, правителствени организации , НПО и дори физически лица.

Коментари по темата: „Adobe спря услугите си във Венецуела”

добавете коментар...

  1. дедо

    Поредните лакърдии за “свободните” алтернативи! Да се чуди човек как при тия напълно безплатни програмки някой ще дава пари за софтуер? Единствения отговор на опен сорс талибаните е, че плащащите са прости, а те най-умни и красиви!

  2. да, но

    мхм, такива с две леви ръце като тебе, дето познават функционалностите на гимп колкото МС пейнт, по-добре не се обаждайте. И гимпа специално го има и за Боза10,8,7, мак-ОС и т.н.

    Професионалиста си върши работата с инструменти и като му откажат единия, ползва следващия. Като искаш да свършиш работа намираш начина, като не искаш си намираш оправданието. Това исках да кажа. Да не говорим, че за голяма част от обработването на образи реално фотошопа се оказа тотален overkill.

  3. Мхм

    Какъв гимп бе смешка, адоби са на светлинни години от тия линукски измислени приложения, дето могат да се сравняват само с пейнт на майкрософт.

  4. да, но

    За сметка на техните продукти ще ползват GIMP, Inкscape, Scribus и т.н. В природата празно не остава.
    Да не говорим, че ако са дългогодишни потребители и си пазят инсталационните дискове просто ще си инсталират по-старите версии. Е, ще позагубят някои нови функции, но като цяло ще могат да си работят.

    А на останалите да ни е обица на ухото – НИКОГА не оставяй толкова важна част на бизнеса ти да зависи от външни фактори. SaaS е пълно го*но в това отношение и най-яркия пример как евтиното всъщност е много скъпо.

Коментар