Световна шампионка по шахмат в битка с робот

Нургюл Салимова ще кацне в София директно от Индия (източник: Сердика Център)

Световна шампионка по шахмат се изправя срещу робот в София. Нургюл Салимова пристига от състезание в Индия за битката с Chess Player. Двубоят е на 27 октомври от 14.00 ч. в столичния мол Сердика Център.

Chess Player е един от 15-те робота, които в продължение на две седмици изненадваха посетителите на търговския център. Той може да предизвика трима опоненти едновременно и постоянно усъвършенства своите шахматни умения, като запомня ходовете на противниците.

Досега роботът не се е изправял срещу световен шампион и вероятно само такъв може да го победи. В нормалните шах партии той се настройва на първо ниво, а за битката с Нургюл Салимова ще бъде настроен на 20-то.

Chess Player може да предизвика трима опоненти едновременно (снимка: Сердика Център)

Статистиката сочи, че в повечето случаи роботите побеждават, както се е случвало с имена като Гари Каспаров (през 1997 г.) и Владимир Крамник (2010 г). Нургюл Салимова ще кацне в София директно от Индия, където се състезава в шампионат за Smart Girls, организиран от Световната шахматна федерация.

Коментари по темата: „Световна шампионка по шахмат в битка с робот”

добавете коментар...

  1. Colombino

    Глупости, Deep Blue за времето си беше суперкомпютър, но по това време (97-ма) във ФМИ-то още работехме под DOS и тъкмо се появиха първите NT-та, които успяваха да работят с 16 MB RAM. От гледна точка на тогавашните компютри, всеки съвременен домашен компютър е суперкомпютър. Освен това програмите много напреднаха от тогава. Съвременна програма ще бие човек и на много по-слаб хардуер от Deep Blue. Иначе в момента шах-турнирите за машини се провеждат на PC и ЕЛО-то им е над 3000. Та ако му пуснат читава програма на роботчето, никой няма да има шанс срещу него.

  2. ха

    Colombino,

    Шахматни програми пуснати на суперкомпютри са тези, които бият човека. Много се съмнявам мощността на компютъра срещу който ще се изправи въпросната шахматиска да е суперкомпютър, защото в България просто няма такъв. Не мисля и че компютъра който ще играе е някъде извън страната, но кой знае…

    Жунглиращ робота е нещо многократно по-скъпо от компютърна програма за шах, така че идеята ти отпада по финансови причини…

  3. Colombino

    Що за безумно мероприятие?! Съвременните компютърни програми са многократно по-силни от всеки човек, така че отдавна никой не се опитва да играе срещу тях – те си имат свои турнири и никой не очаква човек да може да победи програма. А каква е разликата като е робот? Ми освен това сам ще мести фигурите. Това е ортогонално на умението да се играе шах. Съвсем различен проблем е, свързан с моториката на робота. Вместо да играе шах – нещо което всеки телефон го може, можеше да го пуснат да жонглира, примерно, за да покажат колко са напред с моториката, или да прави нещо друго, което изисква кординация на движенията в сложна среда.

Коментар