На прага ли сме на DaaS революцията?

Десктоп като услуга, или DaaS, е изкушаваща идея, но тя също не е перфектна
(снимка: CC0 Public Domain)

Виртуализацията на работното пространство не е нищо ново, но има две възможни форми, между които да се избира: VDI и DaaS. Каква е разликата между тях и трябва ли да планираме инвестиция в тази нова облачна технология?

Всеки, който е прекарал много време в корпоративна ИТ среда, си е „играл” с виртуална машина поне веднъж. Затова VDI и DaaS няма как да го изненадат.

Какво е VDI?

Виртуалната десктоп инфраструктура (VDI) съществува от доста време като начин за стартиране на виртуален десктоп. Слагаш сървър в центъра за данни, зареждаш го със софтуер за виртуализация, включваш някои машини – хайде, готово.

Тъй като VDI са разположени в собствения дата-център, ИТ екипът отговаря за управлението им. Това означава, че хардуерът, софтуерът, лицензите и внедряването са отговорност на собствен екип. Закъснението е нищожно. ИТ отделът има пълен контрол на всичко. Ако достъпът до интернет „падне”, виртуалните десктоп среди продължават да работят необезпокоявано.

Това не означава, че VDI няма своите недостатъци. Въпреки че е удобно да управляваш подобна система „собственоръчно”, VDI системите изискват специализиран ИТ персонал, който да се справя с всички възможни непредвидени ситуации. Счупване на хардуера, проблеми със софтуера и всичко останало, което може да се обърка, трябва да се обработват вътрешно и това може да струва скъпо.

А какво е DaaS?

Десктоп като услуга – това е DaaS. Според Кенет Йострайх от Citrix, това е „VDI, който е нечии друг проблем”.

По същество това е вярно: DaaS е VDI, който се хоства в облака от компании като Citrix, Amazon или Google. Тогава целият хардуер се управлява от доставчика, така че на корпоративната организация не се налага да има свой сървър в дейта-центъра си, не се налага и да поддържа собствен екип, който да отговаря за работата на това чудо.

Системите DaaS се базират на абонамент. Обикновено таксуването е на база работно място.

DaaS е изкушаваща идея, но тя също не е перфектна. „Има два вида доставчици на DaaS: тези, които дават гола, базова система, и такива, които са готови за ползване от бизнеса”, казва Йострайх, цитиран от Tech Republic. Повечето DaaS доставчици предлагат базови системи, които включват само стандартен софтуер за Windows. Всичко, от което потребителите се нуждаят, за да вършат работата си, пак трябва да бъде доставено и конфигурирано от ИТ отдела.

На прага ли е DaaS революцията?

IaaS, SaaS, PaaS – вече много неща се хостват в облака, така че със сигурност и десктоп средата скоро ще е в облака, нали? Не е задължително, казва Нейтън Хил, директор изследвания на мобилни и работни устройства в Gartner. В дългосрочен план, според Хил, цените са факторът, който е основна пречка пред навлизането на DaaS. „Ценообразуването при DaaS често може да бъде подвеждащо, тъй като входящата цена… често обхваща много „тънък” профил от гледна точка на ресурси”.

С други думи, DaaS е чудесно решение от гледна точка на гъвкавост за компютърните нужди, но не всякога ще е добро решение за заместване на работния плот на обикновения служител. „Замяната на десктопа на постоянен служител днес би довело до по-високи общи разходи за притежание, така че въпросът е дали организацията може да оправдае увеличените инвестиции за гъвкавостта, която платформата може да й осигури”, казва Хил.

Кому е нужна DaaS

Експертите са единодушни, че има удобни, готови за бизнес-употреба DaaS, които могат да са от полза за определени видове организации. Училищата, например, могат да използват DaaS за компютърните дейности на ученици или студенти в лабораториите. Временните служители могат да получават виртуални работни станции от този вид. Всеки, който се занимава с тестване на хардуерни и софтуерни профили, може да се възползва от облачната система.

Оттам насетне, според специалистите, подходът DaaS ще се развива основно в една посока: партньори на фирмите-доставчици ще започнат да разработват и предлагат специфични, нишови софтуерни системи, които да се предлагат в пакет с DaaS. Тогава потребителите наистина ще могат да намерят стойност в предлаганата облачна система.

Да почакаме

Специалистите са единодушни, че в общия случай в момента DaaS е твърде скъпо решение, поради което не бива да се бърза с въвеждането му.

За VDI трябва да се мисли като за автомобил, който е вече изплатен: всичко, от което се нуждаем, е поддръжката му. Парите, изразходвани за VDI сървърите, може да изглеждат много, но разпределени във времето, може би ще се окаже, че това решение е много по-изгодно.

На фона на това DaaS е доста по-скъпо решение, затова е оправдано само в определени ситуации. Освен това на дневен ред остават някои въпроси, които са недотам изяснени: латентността, хостингът, регулациите. За организации от държавната администрация, здравеопазването, финансовите услуги би било недопустимо да използват такава услуга, ако не е регулаторно съвместима с изискванията за тях, а е спорно дали доставчиците са готови за това.

Коментари по темата: „На прага ли сме на DaaS революцията?”

добавете коментар...

  1. Bivsh_BG_merindjay

    Nai nakraq, komentar na mqsto. Poazdravleniq!
    Zatova v momenta vsichki zapochvat da investirat obratno v Private Cloud – Nutanix.

    Izvinqvam se che nqmam kirilica.

  2. Фофу

    Неудобно пак изломоти някакви тъпотии за санкции и Венецуела. Ей, громим ги тия капиталистически изедници ден и нощ. Ами останали хората, нали се бият в гърдите с, че могат без капитализЪма и от там да достигнат Нирвана. Да си направят свой АдобИ и да си го ползват или да заемат от освободителя на свет другаря ви Путин. Там вече няма хън мън.

    Както и можете да ползвате руски софтуер вместо МС или там Линкси и подобни меринджейски измишльотини. И ще сте свободни.

  3. Димитър Иванов

    При VDI не си ли ограничен от сървъра? Ако при него или част от вътрешната прежа стане проблем цял офис няма да има работа!

  4. Неудобно

    Преди време имаше един влогър Виктор Удобното.
    Човека привличаше внимание като правеше клипове за идиотски начини по които героя му си произвеждаше предмети за “битово удобство”.
    Като гледа човек как цялото журналистическо воинство се пъне да рекламира всевъзможни Shaas да чуди защо ли не посочат и истинските им минуси. В смисъл да се чуди човек ако е паднал от Марс преди 5 минути и не знае с какво си имаш работа.
    Най-главния минус е, че при всевъзможните Shaas ТИ нямаш контрол върху изпълняващото го устройство и могат да те резнат когато и както си поискат, да не говорим, че няма никакъв начин да си сигурен в поверителността на данните си. Който не вярва да се опита да изкара документ от който и да е доставчик на услуги “в облака”, който да му гарантира, че няма да му изтекат данните.
    Смятам, че основния минус на Shaas е ясeн за всички със здрав разум, но нека посочим пример специално за най-специалните случаи с едноцифрено IQ: Когато щатите въведоха санкции срещу Венецуела, една от тях беше по отношение на софтуера, включително този на Адоб. Е, добрите мили меринджеи на Адоб бяха (из)насилили клиентите си преди известно време да минат на една от разновидностите на Shaas – Saas с евтин като за щатите месечен абонамент. Когато санкциите влезнаха в сила автоматично ползващите CC останаха без средство за препитание и за пореден път се видя как евтиното излиза много скъпо. Това обаче е относително ограничен случай и благодарение на останалите им отпреди инсталатори те би трябвало да могат да си сложат по-предишните версии и да работят с тях.
    Сега си представете нещо несравнимо по-масово като работния плот да е зависимо от волята на някоя “невидима ръка” дето може когато реши по каквато си там налудничава причина да ви го резне. Тогава би станало чао 21ви век, добре дошъл 20ти.
    Безспорните простотии при вземане на IT свързани решения от страна на поредния Меринджей Удобното отдавна дават своите отровни плодове. И от тях боли много, макар че по СМИ иначе Ентелигентните журналисти никога не говорят за това.
    Можете обаче да ги видите стига да го търсите. Защо мислите, че на банките и техните меринджеи е забранено да ползват за вътрешната си дейност какъвто и да е хардуер, софтуер и услуга, която да е физически извън контрола на банката? И най-вече е забранено услугата и софтуера да са в широко рекламирания “облак”, за който никой няма да ви подпише документ, че няма да допусне изтичане на вашите данни.
    Да, знам, какво ви пука на някои от вас за изтичането на вашите данни – нали с инсталирането на Windows 10 вие вече пряко или чрез който ви го е инсталирал сте се съгласили че вашите данни са и на Microsoft. Е, затова банките държат парите, а който не си пази данните си държи …

Коментар