Слабият сезон е най-подходящ за смяна на работата

Властта на пазара на труда все повече отива при кандидатите за работа, а не при работодателите
(снимка: CC0 Public Domain)

Смяната на работното място е една от целите, които мнозина си поставят на прага на Новата година. Има ли време, когато е най-подходящо да се предприеме тази сериозна стъпка? Ето какво съветват специалистите...

„Най-доброто време за търсене на нова работа е слабият сезон, а именно август и декември. Това са месеците, в които работните процеси в компаниите не спират, но за сметка на това кандидатстващите са много малко. По-малката конкуренция увеличава шансовете за успех на активните кандидати”, коментира Александра Георгевич, мениджър отдел „Подбор на персонал” в Adecco България.

Оказва се, обаче, че точно това са месеците, в които служителите имат склонност да се задържат при настоящите си работодатели. Причините са няколко – предстоящи празници или планирани годишни отпуски, но също така и приключване на финансовата година (между декември и март), когато се изплащат годишните бонуси.

„В момента имаме неравноправен пазар, в който властта все повече отива при кандидатите за работа, а не при работодателите. Това означава, че има повече свободни позиции отколкото кандидати, затова те стават по-придирчиви, а така „войната за таланти” става „война за всеки, който има пулс”, посочи Ирина Йончева, HR мениджър в Adecco България.

Най-трудните за намиране на нови хора позиции винаги са тези, за които няма активно кандидатстващи или са в професионални области с изключително ниско ниво на безработица. Такива са специалистите, които се занимават с финанси, информационни технологии, човешки ресурси, търговия, хотелиерство. Често служителите в тези области са с период на предизвестие от 2-3 месеца, което допълнително удължава периода за намиране най-точния кандидат.

„Вземането на решение за смяна на работното място е комплексна оценка на много фактори. Освен заплатата и финансовите бонуси, кандидатите се интересуват от възможностите за кариерно развитие и от опциите за закупуване на дялове от компанията. Същата сила при взимане на решение имат и нефинансовите облаги, които допринасят за баланса работа-личен живот като местоположението на офиса, възможността за работа от вкъщи, гъвкавото работно време, допълнителните дни отпуск”, разказа Александра Георгевич.

„Интересното е, че това, което кара хората да приемат дадена работа, може да не е причината, която ще ги накара да се задържат след първоначалния период на адаптация. Тук влияят други фактори, които стават известни по време на работния процес: нарушение на трудовия или психологическия договор, (липса на) подкрепа в социалната среда и атмосфера в екипа, отношение или стил на управление на прекия мениджър, нива на стрес, рестриктивни вътрешни политики и т.н.”, допълни Ирина Йончева.

Коментари по темата: „Слабият сезон е най-подходящ за смяна на работата”

добавете коментар...

  1. :o)

    да сезона е много удачен особено в разни сфери където са на срочни договори и от 1.1 са
    без работа , понеже работодателчето е пресметнало че не са му нужни 😉

Коментар