Назрява забрана и за смартфон слушалките в училищата

Все повече учители са фрустрирани от употребата на смартфони слушалки по време на час
(снимка: CC0 Public Domain)

О, неразумний юроде, поради что си забол тези AirPods в ушите си и не щеш да чуеш какво ти говори учителят? Навярно така би прозвучал днес въпросът към много от съвременните ученици, опитващи се да избегнат скуката на учебните часове. Някои училища по света дори вече забраняват носенето на безжични слушалки като AirPods в клас – така, както повсеместно са забранени и самите смартфони.

Все повече учители днес са фрустрирани от употребата на смартфони слушалки за музика от учениците по време на час. Вместо да слушат урока, децата слушат музика в слушалките и не се интересуват от казаното от преподавателя. AirPods са особен проблем, казва Кристен Меликан-Невала, гимназиална учителка от САЩ.

Миниатюрен проблем

Тъй като слушалките са съвсем малки и безжични, те могат много лесно да бъдат внесени в час дори в класовете, в които е забранено използването на смартфони. Смартфоните биват събирани и заключвани в специално определени за целта чекмеджета, но младежите оставят музиката да върви и я слушат на своите слушалки през времето на урока.

Заради малкия си размер и липсата на кабели слушалките се скриват много лесно, особено при момичетата. Те просто пускат косата си и закриват ушите си.

„Налага се постоянно да ги приканвам да извадят слушалките от ушите си, а те след това много лесно ги слагат отново”, казва Меликан-Невала пред студентския сайт Igaramkin.

Накратко, проблемът има миниатюрни физически размери – но огромни щети върху образованието на децата.

Ползи и уместна употреба

Разбира се, учителят може да събере слушалките от децата – така, както се събират телефоните – и да ги държи при себе си по време на час. Но все пак не е работа на учителите да отговарят за чужди вещи и да се превръщат в „гардероб” за джаджи.

Би трябвало учениците да се отнесат с уважение към труда на преподавателите си и да не носят слушалки по време на час. Да слушаш музика в AirPods е добре, когато си на фитнес-тренировка, например. Допълнително удобство е това, че човек може да зарежда смартфона си, докато слуша музика.

Но учебните часове не са подходящото място за слушане на музика със слушалки. Родителите трябва да помогнат на младежите да осъзнаят това. Там обаче, където това осъзнаване не се случва, е най-вероятно да се стигне до забрана на слушалките.

AirPods за размяна на бележки

Не само музиката в слушалките прави AirPods нежелани гости в учебния час. Напоследък младежите са се досетили и да ги използват за размяна на бележки. Същото, което някога децата правеха, подавайки си изписани хартийки или мятайки из класната стая хартиени самолетчета с послания, днешните деца правят чрез смартфона и AirPods.

Кратко видео, споделено в социалната мрежа TikTok, показа този метод. Копие на видеото в Twitter е гледано над 2,7 милиона пъти. Номерът е сравнително прост. Първо тийнейджърите си разменят по една от слушалките с някой съученик. След това с помощта на Google Translate въвеждат съобщението и то бива изговорено в слушалките – съответно бива предадено устно до ухото на съученика.

Повечето младежи, видели видеото, са във възторг. Както може да се очаква, по-възрастните споделят, че днешните деца никога няма да изживеят „тръпката” на това да изпишеш лист хартия, да го сгънеш на самолет и да го метнеш през класната стая зад гърба на учителката, а той да падне на пода почти в краката й. Освен това в своите бележки, предавани през Google Translate и AirPods, днешните ученици не знаят кога да използват „своя” и кога „твоя”.

Независимо от коментарите обаче новата мода прави още по-спешен въпросът трябва ли децата да носят своите технологични джаджи в училище, доколко е допустимо да ги използват в час и трябва ли в крайна сметка училищата да забранят и използването на безжични слушалки от учениците.

Коментари по темата: „Назрява забрана и за смартфон слушалките в училищата”

добавете коментар...

  1. О, разумний

    Ако материала в училище не беше индоктринация, а истинска приложима наука, нямаше да има нужда да им заключвате телефоните и да им забранявате слушалките. Те щяха да ви търсят и да ви гледат в устата. Има книга издадена от един от най-добрите преподаватели в щатите Джон Гатоу “Затъпяване — скритата цел на държавното образование” (Dumbing Us Down – The Hidden Curriculum Of Compulsory Schooling, 2005) Непременно си я купете и прочетете. Има я и в интернет за който иска да види дали ще му хареса първо.
    Навремето, дори под чужда кървава власт сме създали 1500 училища, където се е преподавало каквото хората и децата им са имали нужда. Не каквото някаква пиклива фондация изнасилва да се преподава в училище. И то фондация от държава, където доказано си правят децата тъпи. Който не вярва да сравни качеството днес с това преди въпросните да стъпят у нас.

Коментар