Коронавирусът няма да спре MWC 2020, но…

MWC 2020 има голямо икономическо въздействие, измервано в 492 милиона евро тази година
(снимка: GSMA / MWC 2020)

Епидемията от коронавирус няма да спре Световния мобилен конгрес, който ще се проведе в края на февруари в Барселона, обяви организаторът GSMA. Асоциацията подчерта, че ще вземе всички възможни мерки за защита на участниците, но конгресът няма да бъде отменен.

Повод за съобщението стана мълвата, че компанията ZTE се е отказала от участието си в конгреса. Фирмата традиционно е един от големите изложители на MWC, със зрелищно украсени щандове на централни места в изложбените зали на конгреса и съпътстващите го мероприятия.

Оттегляне от конгреса

LG Electronics и ZTE са отменили плановете си за участие в големия международен панаир на електрониката, съобщиха редица технологични издания. Оказа се, че ZTE всъщност е отменила само пресконференцията си на изложението, а не и самото участие. Компанията е решила да ограничи присъствието на форума на свои служители, идващи от Китай – работата по представяне на фирмата ще се поеме главно от европейските им колеги.

Според някои медии, Huawei също планира да ограничи участието си на MWC 2020. Все пак фирмата няма да отсъства напълно, но значителна част от персонала й няма да присъства в Барселона.

Други традиционни азиатски производители като Xiaomi, Vivo и Honor са заявили пред The Verge, че запазват намеренията си за участие.

Мерки за здравна безопасност

GSMA заяви, че ще осигури широк спектър от хигиенни мерки в заведенията на Fira Gran Via, Fira Montjuic и La Farga L’Hospitalet, предназначени да защитят здравето на присъстващите. Предвиден е широк спектър от други мерки за намаляване на риска от разпространение на коронавирус на MWC 2020.

Тези мерки включват спазване на съветите на Световната здравна организация и другите здравни власти, зачитане на ограниченията за пътувания, ранно пристигане в Испания, за да се осигури време за самостоятелна карантина, и осигуряване на достъп до маски.

Миналия месец организацията обяви, че ще провежда програми за цялостно почистване и дезинфекция в заведенията в Барселона, със специален акцент върху „точките с голям брой посетители”. На много места ще има здравна информация и временни медицински пунктове.

Тази седмица GSMA потвърди, че ще увеличи допълнително броя на знаците и табелите, напомнящи на хората важни хигиенни препоръки. Ще бъде приложен протокол за подмяна на микрофоните за говорителите на лекциите. Замислена е и комуникационна програма за присъстващите, препоръчваща „политика без ръкостискане”.

„GSMA надгражда съществуващите си планове за защита на здравето на нашите участници, клиенти и персонал на MWC Барселона”, заявиха от асоциацията. „Колегите ни по света предприемат решителни мерки за ограничаване и намаляване на всяко по-нататъшно разпространение на вируса”.

Несигурна ситуация

Не е изненадващо GSM асоциацията да твърди, че събитието в Барселона ще се случи „както обикновено”. Това е разбираемо, като се има предвид, че изложението има голямо икономическо въздействие, измервано в 492 милиона евро за тази година. Освен това организирането на мащабното мероприятие генерира 14 100 временни работни места, според GSMA.

На свой ред самата асоциация е обединение на повече от 1200 компании от индустрията на мобилните комуникации, а MWC се възприема като арена, където се случват хиляди нови партньорства, сделки и анонси в световната преса.

В предишни години MWC бе засяган многократно от нежелани усложнения като стачки на работниците в обществения транспорт. Това предизвикваше хаос, когато участниците се опитваха да се доберат до панаирния център.

Според пазарните наблюдатели, няма начин епидемията от коронавирус да не повлияе на конгреса. Броят на заразените по цял свят нараства, а каквито и дезинфектанти да се използват, мобилният конгрес представлява фактически струпване на 100 хиляди души в едно затворено пространство.

Коментар