Фрилансърите стават по-желани в кризата

Софтуерните разработки са сред най-популярните проекти с участието на фрилансъри
(снимка: CC0 Public Domain)

Уволненията на служители в резултат на кризата с коронавируса, която засегна целия свят, засилват ролята на фрилансърите (хората, работещи на свободна практика). Те стават все по-търсени от компаниите в новите условия на отдалечена работа.

Перспективите пред фрилансърите са повече от добри на фона на пандемията. Според годишния доклад на платформата за наемане на персонал Upwork, в моментна независимите професионалисти имат пред себе си изобилие от възможности. Мениджърите за наемане на персонал се насочват към специалисти на свободна практика.

Прогнози за пазара на труда

Проучването на трудовия пазар установява, че 45% от мениджърите по наемане очакват замразяване на назначенията на нов персонал, докато 39% прогнозират уволнения и през следващите месеци. В същото време близо три четвърти (73%) от мениджърите искат да запазят или разширят наемането на независими професионалисти с типична продължителност на заетостта от около четири месеца.

Е​кспериментът с отдалечената работа ще има дългосрочни последици върху традиционните начини за наемане на кадри, коментират от Upwork пред CNBC. Тъй като компаниите възприемат модел на дистанционна работа, те вече няма да се ограничават само до местните пазари на труда, а ще търсят най-квалифицирания талант, независимо от местоположението, който най-добре отговаря на техните бизнес нужди.

За какво са най-търсени фрилансърите

Най-популярни дейности за краткосрочна работа по проекти са писането, творчеството (creative), уеб и софтуерните разработки, според проучването на Upwork. Мениджърите по наемане на персонал цитират проекти, фокусирани върху графичния дизайн, фронт-енд разработите, интернет маркетинга и уеб анализа.

Да разчитат на независимите таланти и по-гъвкавата работна сила за много компании не е просто краткосрочно решение, а дългосрочна стратегия, която ще позволи на бизнеса да остане конкурентоспособен и пъргав, коментират специалистите.

Подобни тенденции се наблюдават отчетливо не само в САЩ, но и на останалите пазари по света, вкл. у нас. Добрата новина е, че хората, които търсят перспективна работа и професионално израстване, имат достъпни опции за обучение и повишаване на квалификацията.

Така например, един от водещите обучителни центрове у нас предлага възможност за включване в безплатни онлайн курсове по Java (най-популярния език за програмиране), както и други актуални обучения за хора, които искат да се реализират като софтуерни специалисти.

Очаква се темпът на растеж на отдалечената работа да нарасне двойно – от 30% до 65% през следващите пет години. Работодателите все по-често търсят и кандидати с „преносими меки умения” и повече основополагащи умения, като обслужване на клиенти и решаване на проблеми.

Почти половината от всички анкетирани мениджъри казват, че сега е по-вероятно да използват фрилансъри, като резултат от кризата, породена от Covid-19.

Тъй като пандемията от коронавирус в много случаи прави невъзможно наемането на хора чрез срещи на живо, мениджърите по наемане на персонал използват виртуални платформи за провеждане на интервюта и разговори с кандидатите.

Предимства на отдалечената работа

Преходът към отдалечена работна среда за повечето служители има няколко предимства – отпада пътуването, губи се по-малко време в несъществени срещи и се ограничава разсейването, което обикновено е нещо обичайно при работа в офиса.

Работата от разстояние осигурява на служителите и по-голяма самостоятелност и гъвкавост. И най-важното – те показват повишена производителност. Бизнесът трудно ще се откаже от тези ползи.

59% от мениджърите по наемане на персонал смятат, че компаниите, които не се адаптират към новите, по-гъвкави условия на работа, ще бъдат изложени на риск да станат по-малко конкурентоспособни.

Коментари по темата: „Фрилансърите стават по-желани в кризата”

добавете коментар...

  1. User

    В Upwork и всички подобни платформи hiring rate-a е много нисък, тоест някакви ентусиасти им се иска да направят нещо, пускат обява за работа, тя стой с месеци и те не наемат никого или наемат някого, виждат в какво се опитват да влязат и накрая се отказват. Много сбъркана история е цялото нещо. Само някой който е пробвал платформата и е работил по няколко проекта може да разбере напрактика за какво става дума. С две думи – хора които не са в час дават работа, за която нямат идея как се прави и очакват нереални неща за без пари.

  2. :o)

    Ама това е мечтата на работодателя.
    да не плаща сигурни заплати и осигуровки а да плаща “на парче” за някаква работа.

    Само че който работи “на парче” лека полека му се срива къщичката,
    докато той си събира “парчетата” а компания с персонал реагира на момента,
    докато оня събира “парчета”

    Нищо хак да им е “новият ред” в наемането на служители.
    *********

  3. (c:

    Upwork се оформиха като платформа за евтина и посредствена (до некадърност) работна ръка.

    Анализите им не взимат тази подробност предвид и оттам изводите им са грешни.

    Правилният извод е, че в кризата бизнесът намалява разходите, като освобождава високоплатените програмисти, заменяйки ги с евтини такива.

    Развитието на проектите е забавено или дори спряно, но няма как да минат без поддръжка.

    Това ще работи, докато некадърниците не започнат да забатачват проектите.

Коментар