Бягство: усамотени къщи за дигитален детокс

Можем да избягаме от терора на „терора” на електрониката – във вилите за “дигитален детокс”
(снимка: CC0 Public Domain)

Все повече хора търсят уединение и тишина, за да си починат от постоянния тормоз на дигиталните устройства над сетивата. Оказва се, че докато за някои „бягството” е удоволствие, за други това си е нова ниша в бизнеса: уединените вили за „дигитален детокс”.

Наричат ги вили, „кабини” или „къщи за бягство”. Концепцията е проста – семпли, малки къщички сред природата, далеч от градския шум и най-вече от тероризма на електрониката. Така човек се потапя в спокойствие, уединение и общуване с природата. Парадоксално или не, престоят в такива убежища вече е услуга, която се предлага в специализирани онлайн платформи, посветени на дигиталния детокс – изпращането на хората в уединени къщички за почивка от света на джаджите.

Къщите за бягство са малки и обичайно се намират в селски райони, недалеч от градовете, най-често посред гората или на планински склон. Смисълът им е в „прекъсването на връзката” – постоянното внимание, което цифровите ни устройства изискват от нас – затова в тези кабини няма много техника и електроника. Те предразполагат човек да прекара повече време навън, на открито.

Нямат телевизори и WiFi. Вместо това обаче имат сейф за заключване на телефона – в случай, че човек иска да се отърве от главния диктатор измежду всичките си джаджи. Е, това е опция, не е задължение. Навярно някой би се запитал дали, при това положение, във въпросните къщи има тоалетна хартия? Има, има всички удобства!

Как работят „кабините”

Регистрирането за „кабина” за дигитален детокс е толкова лесно, колкото и резервирането на хотел. Човек трябва да посети платформа – сайт за резервации – да си избере изходната точка, да посочи колко хора ще има в групата му. Тогава обичайно следва да му се предложи календар с дати за резервация. Който иска да направи резервация за почивни дни, обичайно трябва да изпрати си колкото се може по-рано. Естествено, лятото и почивните дни през седмицата са по-скъпи.

При резервация гостът получава имейл с точния адрес на „къщата за бягство”. Едва на сутринта в първия ден от престоя си компанията изпраща по имейл името на къщата и код-ключ за отключването на вратата.

Най-често в такива кабини има едно двойно легло плюс разтегателен диван или пък две двуетажни легла. В общия случай могат да се настанят двама, трима или четирима души.

Има и цели комплекси от къщи за уединение и почивка. Кабините са разположени на разстояние една от друга, скрити между дърветата, без пряка видимост помежду си. Гостите могат да седнат да хапнат на открито, без да имат усещането, че съседите им броят хапките. Може да се слуша музика, но следобед и след 10 вечер трябва да се пази тишина.

След като е направена резервация през платформа за къщи за уединение и е платено онлайн, напускането на такава „кабина” също е лесно. Има писмени инструкции къде да се остави прането, да се изгасят лампите и да се заключи вратата.

Минимализъм и чудни гледки

Повечето къщи от този тип са минималистично обзаведени. Имат само най-необходимото. Освен леглата с прекрасни матраци и пухкави завивки има малка кухня, както и баня с течаща вода – човек може да си вземе душ след прекрасната разходка. В банята обичайно се намира всичко, което и в банята на един хотел – шампоанчета, балсам, душ-гел, хавлии – същински малък спа-център.

Обичайно къщите за бягство имат отопление, така че в хладно време никой не студува – така де, дигиталният детокс не означава непременно пребиваване в спартански условия! Интериорът е подреден така, че до леглото да има голям прозорец, така че първото нещо, което човек вижда при събуждането си заран, е прелестен изглед към дивата природа навън. Разбира се, има и щори или капаци за онези, които мечтаят да се наспят.

Коментари по темата: „Бягство: усамотени къщи за дигитален детокс”

добавете коментар...

  1. ха

    Не е задължително да си махнеш мобилния телефон, а дигитален детокс ще прилагаш!!! Това направо звучи напълно идиотски. Един desktop компютър прави в пъти по-малко вреди от един смартфон, който те следва непрекъснато.

    Иначе бизнесът си е бизнес. Можеха да нарекат дигитален детокс ползването на всички дигитално, но на място без 4G покритие. Тогава пак щеше да има кандидати, вярващи, че правят нещо много полезно за тях.

    Аз пък обмислям бизнес с автомобилен детокс. Това е място в което най-близкият светофар е на поне 2 километра разстояние. Така не само селата, но и малки градове са подходящи за въпросния вид автомобилен детокс.

  2. Anonymous

    Разликата е че ще е безплатно, т.е няма да го оцениш. А така като ти вземат парите по си внушаваш че има ефект.

  3. :o)

    Дигитални наркомани – детокс.
    Интересно каква е разликата освен да си отвият главния бушон в апартамента?
    Ще ходиш на пиЖка си лелина за нещо което спокойно можеш да направиш вкъщи?
    Режеш кабели на телевизори, компютри, зарядни и ето ти детокс – колкото искаш.

    Какъв народ ги пише , чете и се вълнува от тези статии?

Коментар