Екстремен краш-тест – пускат Volvo от 30 метра височина

Истински автомобили Volvo бяха пускани от 30 метра височина в необичаен тест
(снимка: REC Anything / YouTube)

Шведският производител Volvo проведе необичаен експеримент, за да провери безопасността на своите автомобили. Колите бяха пускани от 30 метра височина, а спасителите изследваха пораженията с цел да придобият опит как да действат при катастрофи.

Volvo е известна с безопасността на своите коли, но стандартните краш тестове изглежда не са достатъчни за компанията и затова тя реши да „хвърли” автомобилите от височина 30 метра, като преди това ги вдигна на кран. Повече от дузина различни модели участваха в необичайния краш тест. Колите бяха пускани върху бетон както с предната си част, така и странично.

Подобен тест е значително по-тежък от сертифицирането и вътрешните краш тестове, като позволява на компанията да симулира екстремни условия на катастрофа, при която автомобилите са сериозно повредени и хората в тях са блокирани, казват от Volvo.

Всички Volvo автомобили, хвърлени от крана, са предоставени след това на спасители, които разработват технологии за ефективно и бързо изваждане от колата на пострадалите при катастрофи.

Обикновено спасителните служби тренират на автомобили от сметищата, но Volvo подчертава, че там се намират коли средно на 20 години, които са много различни по качество на материалите и здравина на конструкцията от тези, които се произвеждат в момента. В резултат на това спасителите придобиват опит, който е неефективен при реалните инциденти.

Резултатите от обучението на спасителите, всички данни за произшествията и евакуационната работа ще бъдат събрани в обширен изследователски доклад, свободно достъпен за заинтересованите страни.

Коментар